Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ingemar Ljung är en stor entreprenör i Vänersborg och sedan några år också i Trollhättan. Han äger restauranger och hotell i båda kommunerna, men det är hotellbranschen som ligger honom varmast om hjärtat. ”Ett hotell behöver ju en restaurang, så är det ju”, säger han. Majo Bar är det senaste tillskottet i Trollhättan, som även fungerar som matsal åt Hotell Trollhättan. Bild: Eva Alverbratt

”Hotellbranschen är roligast”

Entreprenören Ingemar Ljung jobbar många timmar i veckan och stormtrivs med sitt arbete i Vänersborg och Trollhättan. Han är trebarnsfar, gift sedan många år och har inga planer just nu på att trappa ner.

De allra flesta i Vänersborg och Trollhättan har hört talas om Ingemar Ljung. 2012 fick han utmärkelsen Årets Företagare i Vänersborg. Han hade tagit över och utvecklat bland annat Quality Hotel och Strand Hotel. 2013 tog han klivet till Trollhättan och tog över Hotell Trollhättan. Numera äger han också Arena Hotel och är delägare i Stars and Stripes i Vänersborg och Majo Bar i Trollhättan. Dessutom har han ett finger med i ett 20-tal bolag.

– Mycket är korsägt. Det är hotellen jag äger och det är den branschen som jag tycker är roligast, säger han.

Ingemar Ljung är född och uppvuxen i Vänersborg och började inom restaurangbranschen direkt efter kockutbildningen på gymnasiet i Uddevalla.

– Programmet fanns inte i Vänersborg därför det blev Uddevalla. Efter studenten jobbade jag som kock i flera år och under den tiden knöt jag många kontakter bland annat med Rickard Halleröd, berättar Ingemar.

Rickard och Ingemar följdes åt och drev en restaurang i området tillsammans. Men ödet ville annat. Ingemar bytte restaurang- mot klädbranschen och fick en framgångsrik affärskarriär.

– Jag var kompanjon med Karl Anders Torbrant som ägde varumärket Tiger. Han har varit lite som en mentor för mig genom livet då min pappa gick bort för tidigt. Vi hade 14 butiker runt om i Västsverige, men jag sålde av klädföretagen i mitten av 2000-talet eftersom jag och min fru väntade barn. Det skulle bli för jobbigt att pendla.

"Det är hotellen jag äger och det är den branschen som jag tycker är roligast"

I stället fick han år 2006 erbjudande om att köpa Scandic. Hotellet var i dåligt skick och när Ingemar till slut tackade ja funderade han på vad han hade gett sig in i.

– Jag minns att jag tänkte; vad har jag gjort? Men tillsammans med underbara medarbetare föddes idén om hur verksamheten skulle växa.

I dag huserar 45 olika företag på Quality Hotel.

Är du en tävlingsmänniska?

– Ja, till en viss del. Men inte om jag spelar spel hemma, då har jag inga problem att förlora, säger han med ett skratt.

Han gillar ordning och reda, men vill inte kalla sig perfektionist.

– Nej, men på jobbet måste det vara ordning, men där har varje enhet sina platschefer. Men visst händer det att jag säger ifrån, det måste jag göra, säger han ödmjukt.
Han arbetar mycket, men inte gärna när han är hemma. Han skiljer helst på arbets- och privatlivet.

– Eventuellt jobbar jag någon lördag förmiddag, men aldrig söndag.

Fotboll och ridning

Arbetsdagen brukar vara slut vid 19-tiden och ett par gånger i veckan hinner han hämta någon av döttrarna efter deras fritidsaktiviteter.

– Det blir antingen fotboll eller ridning. Den yngsta dottern som är 11 år älskar att rida. I lördags var jag med henne hela dagen i stallet när hon tävlade.

Sportintresset har följt Ingemar genom åren. Under 20 år var han aktiv fotbollsspelare i Vänersborgs FK. Numer är det tennis som gäller.

– Men det är på hobbynivå. Jag försöker spela tre gånger i veckan, men blir glad om det blir två.

Lagar sällan mat

Visserligen är han utbildad kock men lagar sällan mat. Anledningen är, säger han, att det inte blir riktigt bra.

– Håller man inte på med det tappar man kunskapen. Intresset finns inte hos mig. Rickard Halleröd exempelvis är och har alltid varit nyfiken på mat, det har jag aldrig varit.
Istället har Ingemar ett stort intresset av att bygga, rita och designa. Just nu byggs Quality Hotel ut ytterligare.

Några planer på att trappa ner har han inte just nu, fortfarande tycker han det är roligt att arbeta.

– Allt är inte lika kul, som bokföring. Men det måste ju också göras.
Att lämna Vänersborg är inte aktuellt, Ingemar svarar snabbt – aldrig! – på frågan om han kommer att flytta någon gång.

– Vi bor bra rakt över här, säger han och nickar ut mot kanalen utanför Quality Hotel. Det är bra för barnen att växa upp i Vänersborg och det finns ett rikt föreningsliv.

"Det är bra för barnen att växa upp i Vänersborg och det finns ett rikt föreningsliv"

Ingemar gillar också Trollhättan och ser, tillsammans med sina medarbetare, orterna som ett, och tror också att i framtiden kommer städerna växa ihop ännu mer.

– Det blir nog som en kommun till slut.