Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Kvinnor redo för motorfest

På lördag rullar ett veteranfordonsrally genom Vänersborg och upp i Dalsland. Men det är inte vilket rally som helst – Ladies Run For Fun är endast för kvinnor och med bilar äldre än trettio år och tidstypiska kläder är det upplagt för en riktig motorfest.

Det är fjärde året i ordningen för veteranfordonsrallyt Ladies Run For Fun och evenemanget har vuxit för varje år.

– Förra året var vi 120 personer och dryga 50 bilar, berättar Anette Welander, en av arrangörerna.

Stopp vid Dalaborgsparken

Rallyt handlar inte om vem som kan åka snabbast. Efter starten i Trollhättan vid Högskolan Väst bär det av mot Vänersborg och upp genom Dalsland. Längs vägen finns det stationer med aktiviteter och tipsfrågor. Ett av stoppen är vid Dalaborgsparken, där vänersborgaren har god chans att titta på fina fordon.

– De kör inte efter karta utan efter noter. På stoppen är det retrofrågor och aktiviteter, som att knyta en slips på tid, säger Laila Bohlin.

Idén till rallyt inspirerades dels av damrallyt i Värmland, dels av att en av arrangörerna körde för snabbt förbi en fartkamera och tänkte att hon borde köra rally på fritiden istället. Ladies Run For Fun startades och arrangörerna är förutom Bohlin, Welander och Anne Arvidsson Trestads Veteranbilsklubb och Studieförbundet Vuxenskolan.

Tidstypisk klädsel

Fordonen som deltar har varit allt från femtiotals- Buicks till Volkwagenbubblor, Citroën och Opel. Många klär sig även i tidstypisk klädsel efter fordonet de åker. De flesta försöker klä sig, berättar dem och Ladies Choice, en tävling i rallyt där deltagarna röstar fram det ekipage som de vill ska vinna ett pris, till exempel för bästa tema, originalitet och klädsel, har fungerat som en morot för många. Men det är ingen som nekas att vara med bara för att de inte har speciell klädsel.

– Vi har inget tvång på tidsmässig klädsel efter bilen men det är många som anammar det, säger Anette Welander.

Vad är tanken bakom att endast kvinnor får vara med?

– Det blir att när det är ”vanliga” rallyn så är det inte alltid att kvinnor åker med ut och det är ytterst sällan kvinnor är aktivt körande. För även om det på andra rallyn är tillåtet med bara kvinnor i en bil så händer det inte ofta, berättar Welander.

– Sen är det många tjejer som har bilar och är intresserade. Det känns som att många av deltagarna gillar att det bara är tjejer. Kanske kan de släppa loss på ett annat sätt, det kan bli hög fnitternivå, säger Bohlin

Ladies Run For Fun startar klockan 10 vid Högskolan Väst i Trollhättan och rör sig mot Vänersborg efter starten, för att fortsätta upp i Dalsland.

Förra året deltog dryga 50 veteranfordon.

Läs även: Vackra damer i vackra bilar