Melodifestival med stort elevinflytande

Under fredagsmorgonen var det Melodifestival i Brålanda, med sjätte klass på Brålanda Skola som organisatörer. Eleverna sjöng själva och för första gången på tretton år blev det en delad förstaplats.

ANNONS
|

– Det är ett väldigt, väldigt roligt evenemang och det är många barn som ser fram emot det, säger läraren Caisa Sjöstad .

Barnen sjunger själva i Brålanda Melodifestival, med originallåten som uppbackning. Det var låtar som ”Jajamen” av Rolandz och Who’s The Man (Zlatan) av stora melodifestivalvinnaren Frans som hördes under fredagsmorgonen. Sammanlagt var det tio bidrag som framfördes av barn på Brålanda skola, i årskurserna två till sex. Sjätteklassarna står för nästan allt runt om kring, från att öppna dörren för besökare till att sköta ljuset.

– Vi tycker det är viktigt att sjätte klass som håller i det hela får ta ett stort ansvar. Det är viktigt, för det är elevmedverkan och elevinflytande, saker som står i vår läroplan, säger Caisa Sjöstad.

ANNONS

– Sen är ungdomarna instruerade i vad de ska göra och har fått olika arbetsuppgifter. I år är det en extremt stor sexa, så vi har fått leta uppgifter till alla. Vi får hjälp av Musikskolan med, Håkan Thunberg och Martina Johansson. Utan dem hade vi inte klarat av att rodda det på det här sättet.

Det är skyltar, glada tillrop och applåder som märks när Melodifestivalen drar igång. Emilia, Alex och Hanna från sjätte klass är konferencierer och berättar vad de deltagande har för intressen, favoritmat och idoler. Tacos var ett ganska unisont val bland barnen, men bland idoler sträckte det sig från Zlatan till dansbandstrummisen Peter Hector, som spelar i Date och är från Brålanda.

Själva melodifestivalen är nu en inarbetad tradition i Brålanda, som är inne på sitt trettonde år.

– Vi har hållit på så många år, men tanken från börjar var nog bara att göra en kul grej med eleverna. Sen har det utvecklats mer och mer, säger Caisa Sjöstad.

Och för första gången på dessa tretton år blev det inte en, utan två vinnare, då melodi nummer 8 ”Bara få va mig själv” med Felicia och Melodi nummer 10 ”Du är inte ensam” med Alva & Felicia delade på förstaplatsen. Melodi nummer 1, Boten Anna, med Robin, Willie, Viktor, Jesper och Safeen kom tvåa och resten blev treor.

ANNONS

Bidragen i Melodifestivalen

1. Boten Anna: Robin, Willie, Viktor, Jesper & Safeen

2. Slit och Släng: Tilda

3. Who’s the man (Zlatan): Ella & Elina

4. Jajamen: Agnes

5. Alla Gånger: Vilgot

6. Efterbralla: Jens & Lukas

7. I Tried To Do You Right: Clara

8. Bara Få Va Mig Själv: Felicia

9. Vi Mot Världen: Saga & Moa

10. Du Är Inte Ensam: Alva & Felicia

ANNONS