Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

På söndag blir det Matfest i hela regionen. Lokala producenter öppnar verksamheten och visar upp sina produkter för allmänheten.

Närproducerat för hela slanten

På söndag är det närproducerat för hela slanten i Västområdet och Skaraborg. Lokalproducenter i Väst anordnar matvandringen Matfest och flera producenter från vårt område deltar.

– Det är ett arrangemang som vi tillsammans med de lokala matföreningarna skapade för fyra år sedan. Det var ett initiativ från några av matföreningar att samla alla matsafaris och olika turer och kartor i regionen under ett paraply. Till årets version är det 155 producenter som är med, säger Oskar Lorentzon, rådgivare på Lokalproducerat i Väst, som arrangerar.

Manifestera maten

Tanken är att lyfta den lokala maten och ge besökarna möjligheten att hitta nya favoriter och smultronställen.

– Matfest är till för att manifestera den lokala maten och visa upp mångfalden av producenter som finns i bygderna. Många av producenterna gör något extra under matdagen och mycket av det presenteras på Matfests facebooksida, berättar Lorentzon.

Bland Vänersborgs representanter finns Fristorps Gård i Västra Tunhem, Eventorps Gård utanför Brålanda och Mariannes Biodling vid Brålanda. Även i Trollhättan och Grästorp håller många producenter dörrarna öppna under helgen.

– Man kan komma ut o träffa producenterna i deras rätta miljö, prata lokal mat, smaka och umgås kring det. Sen kan man köpa varor också, givetvis.

Varför är det så viktigt med närproducerat?

– Framför allt för att vi har en region där vi har alla typer av landskap och produktion och möjligheter till det. Det är viktigt för att hålla landskapet öppet, och för att hålla folk sysselsatta givetvis. Det hadlar också om att vi inte behöver transporta mat kors och tvärs över jorden, säger Lorentzon.

Hur står sig vår region som matområde mot resten av landet?

– Jag skulle säga att det står sig väldigt bra. Vi har väldigt många producenter som är duktiga på många olika områden. Det syns inte minst på ekoringarnas utbredning, det hade aldrig gått att ha den utvecklingen i regionen om inte producenterna funnits, säger Lorentzon.

Fotnot: på www.lokalproducerativast.se/matfest/ hittar du en karta till alla producenter som medverkar