Ny matsal på Mariedalsskolan tar maten närmare eleverna

Det är första skoldagen på Mariedalsskolan och förutom nya klasskompisar för många så väntade en ny matsal för alla elever. Ett tydligt moderniserad och större sal, som dessutom kommer att fungera som ett tillagningskök.

ANNONS
|

Innan dörrarna till ytterdörren öppnats står många av barnen med näsan mot fönsterrutan för att se in och det hörs ”Wow!” från flera av eleverna när de släpps in. Det bjuds på fisk i sås med ris och grönsaker till lunchen i den nya matsalen på Mariedalsskolan och det är en ständig ström av elever.

– Det är jättefint, säger elvaåringen Eden när hon satt sig ner för att äta.

– Det känns effektivare än förut. Man får plats och stolarna är bättre, fortsätter hon.

– Tio av tio! tillägger Anton, som sitter bredvid.

Främsta anledningen till ombyggnationen är att det blivit fler elever, både på skolan och i kommunen och salen har sedan länge varit för trång.

ANNONS

– Det har skapat utökade behov. Inte bara av lärare utan även av matsal och kök, säger Mats Andersson, barn och utbildningsnämndens ordförande.

I hela kommunen har det skett en ökning på 650 – 700 elever.

Trångt

Det har varit arbete med matsalen sedan i våras och under tiden har eleverna fått gå till närliggande byggnad där habiliteringen tidigare låg för att äta. Det har dock varit en smidig process utan ledsna miner, då alla förstått att det ska bli en bra sak. Innan har det varit trångt med hög ljudnivå .

– Vi har försökt tänka på hur man ska få flödet i matsalen att fungera. Material på möbler, de är ljudabsorberande, golvmaterial och isolering. Barnen går inte ut och in i matsalen på samma plats. Men det är inte helt klart än, vi ska ha en riktig invigning längre fram och barnen ska vara med och bestämma namn, säger Christina Hjern, rektor.

Tillagningskök

Det nya köket kommer att fungera som ett tillagningskök, alltså att maten som det bjuds på lagas i huset.

– Maten förs närmare barnen som ska äta det, som ger positiva effekter både för miljö och kvalité, säger Mats Andersson.

Det är i dagsläget igång med planer om tillagningskök även på Idrottsgatan 7 och på Granåsskolan, som har haft ett tillagningskök, men som av olika anledningar blev ett mottagningskök.

ANNONS

– Det är en fråga som drivits väldigt mycket av kostenheten och även politiken, att laga maten så nära de som ska äta som möjligt. Det kan också betyda en bättre tajming av portioner.

– Mat är så mycket mer än bara matintag, säger Mats Andersson.

ANNONS