Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Loppisrundan är en återkommande temadag. ”Det har blivit en jättebra grej”, säger Christina Milén Jacobsson, ordförande i Brålanda företagarförening.

Tolv roliga temadagar att vänta under 2018

Ett nytt år har inletts. I Brålanda innebär det att tolv nya temadagar är att vänta. 2018 bjuder på några nya teman, men också en hel del gamla favoriter.

Sedan 2007 har Temadagarna i Brålanda varit ett årligt återkommande inslag. Den andra lördagen varje månad (med undantag på december månad) arrangeras en heldag tillägnad ett uttänkt tema.

Det är Brålanda företagarförening som tillsammans med Brålanda galleria har det övergripande ansvaret för temadagarna, men också andra aktörer är viktiga för att dagarna ska kunna genomföras.

– Vi gör det här tillsammans med många andra. Vi är loket, men utan föreningarna och företagen hade det aldrig gått, säger Christina Milén Jacobsson, ordförande i Brålanda företagarförening.

Författardag först ut

Några teman har varit återkommande genom åren, andra har bytts ut. 2018 kommer att innehålla såväl välbekanta som nya temadagar.

På lördag hålls årets första – en författardag på Brålanda bibliotek.

– Bibliotekets personal är väldigt engagerade i författardagen. Det känns roligt.

Under temadagen kommer författare med lokal anknytning till Brålanda och Dalsland vara på biblioteket för att diskutera författarskap och böcker tillsammans med besökarna. Författardagen pågår mellan klockan 10.00 och 14.00.

Nytt tema

I februari väntar ett nytt tema kallat Dåtid nutid. Idén till dagen kom till efter en utställning av kvinnliga underkläder.

– Lisbet Tell från Brålanda galleria besökte en utställning i Råskogsstugan där de visade upp hur kvinnliga underkläder sett ut genom åren – från mamelucker till stringtrosor, säger Christina Milén Jacobsson och skrattar.

Arrangörerna lät sig inspireras av utställningen, men valde att bredda temat något.

– Under Dåtid nutid kommer det finnas flera utställningar med saker från förr, men också butiker som säljer varor för summor som var vanliga för exempelvis 50 år sedan.

För den som vill ta reda på sin familjs historia kommer det även finnas möjlighet till släktforskning med hjälp av dna.

I mars väntar den ständigt återkommande Konstrundan. Då bjuder lokala konstnärer in allmänheten till sina hem, butiker eller lokaler.

– Konstrundan har sett lite olika ut genom åren. Under årets runda kommer allt från smycken till fantastiska lapptäcken och broderier att visas upp, säger Christina Milén Jacobsson.

I april och oktober arrangeras den populära Loppisrundan. I maj intar Motordagen Brålanda för fjärde året i rad och i juli är det återigen dags för den väldoftande Rosenrundan.

– Under Rosenrundan hålls en utställning i Gallerian. Dit kan privatpersoner komma för att exempelvis ta reda på namnet på sin ros. Det säljs även trädgårdsredskap, böcker om rosor eller tyger med blommigt mönster.

I juni införs ett nytt tema med anledning av det stundande valet. Under ”Inför valet” bjuds politiska partier in till Brålanda för att delta i utfrågningar och dialoger.

Är förväntansfull

I augusti arrangeras temadagen Mat- och hantverk för andra året i rad. I september intar den anrika Bygdefesten återigen Brålanda och i november väntar temadagen ”Föreningsliv”.

– Med Föreningsliv ges föreningar möjlighet att visa upp sina verksamheter. Dagen är ett bra sätt för nyinflyttade att få en bild av vad som finns i vår fantastiska bygd.

Året avslutas med den återkommande julmarknaden första lördagen i december. Christina Milén Jacobsson ser fram emot årets alla temadagar och hoppas att såväl deltagarantalet som intresset från allmänheten blir stort.

– Vi vill lyfta föreningarna och uppmärksamma allt som händer i Brålanda. Som enskild aktör är det inte alltid så lätt att synas, men tillsammans med andra blir det både roligare och enklare, säger hon.