Kamerastativen står redo framför domstolsbyggnaden i New York.
Kamerastativen står redo framför domstolsbyggnaden i New York. Bild: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

Åklagare anklagar Trump för falska uttalanden

USA:s tidigare president Donald Trump skapade "falska förväntningar" på att han inom kort skulle gripas, uppger åklagarkammaren i New York.

ANNONS
|

Distriktsåklagaren Alvin Braggs kontor har svarat tre republikanska kongressledamöter, som i ett brev begärt att han skulle vittna inför kongressen om utredningen som rör USA:s expresident Donald Trump.

"Det här brevet kom bara för att Donald Trump skapat en falsk förväntan på att han skulle gripas följande dag och att hans advokater rapporteras ha uppmanat er att agera. Inget av det är ett legitimt skäl för en kongressutfrågning", skriver Leslie Dubeck vid åklagarkammaren i New York.

Trump hävdade i helgen på sin egen plattform Truth Social att han skulle gripas på tisdagen och uppmanade sina anhängare till protester.

Åtalsjuryn väntas ge besked i frågan om ett eventuellt åtal tidigast i nästa vecka.

ANNONS

Utredningen handlar om att Trump inför valkampanjen 2016 olagligt misstänks ha betalat den tidigare porrskådespelaren Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, 130 000 dollar för att inte berätta att hon och Trump haft en relation.

Trump nekar till anklagelserna och anklagar Bragg för att driva en politiskt motiverad utredning.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS