Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In vid mötet i april.

Ökade förväntningar på koreanskt fredsavtal

Nord- och Sydkorea har gemensamt formulerat ett första utkast till överenskommelse om ländernas relationer. Utkastet ska nu diskuteras i FN. Förväntningarna ökar om att de historiska fienderna ska lyckas nå en uppgörelse.

- Nordkoreas ledare Kim Jong Un har sagt att han vill ha fred, säger talmannen för ryska överhuset, Valentina Matvienko, till Reuters, efter att ha träffat den nordkoreanske ledaren i Pyongyang. Enligt henne skulle Kim också vara beredd att besöka Ryssland.

Enligt henne skulle även Nordkorea och USA samtala om ett steg-för-steg genomförande av åtaganden som länderna enades om då USA:s president Donald Trump mötte Kim i Singapore i juni.

Samtidigt har det kommit fram att Nord- och Sydkorea har bett FN cirkulera en fredsdeklaration som ländernas ledare ska ha kommit överens om vid sitt historiska möte i april. I skrivningen uppges de båda nationerna lova att arbeta för en koreansk halvö fri från kärnvapen samt mot ett formellt fredsavtal för 1950-talets Koreakrig.

De båda länderna ska ha skickat ett brev till FN:s generalsekreterare António Guterres där de ber att deklarationen delas med FN:s 193 medlemsländer, uppger Nordkoreas FN-representation.

FN:s biträdande talesperson Farhan Haq bekräftar att brevet tagits emot, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau och amerikanska medier med hänvisning till nyhetsbyrån AP.

Det var i slutet av april som Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un möttes för ett historiskt toppmöte. Det var tredje gången ländernas högsta ledare möttes efter kriget på 1950-talet. De två ledarna skakade hand i den demilitariserade zon som skiljer länderna åt.

Moon och Kim ska mötas omigen den 18-20 september i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.