Över 18 000 döda av ryska flygbomber i Syrien

Över 18 000 dödade – varav nästan hälften civila. Det är den grymma resultatförteckningen efter tre års ryska flygbombningar i Syrien, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

ANNONS
|

De ryska flygattackerna för att stödja regimens styrkor tog sin början den 30 september 2015, mer än fyra år in i konflikten. Sedan dess har 18096 människor dödats i attackerna enligt SOHR:s kalkylblad.

- Det antalet inkluderar 7988 civila, säger Rami Abdel Rahman, chef för SOHR, som är baserat i Storbritannien.

Även 5233 personer i terrorgruppen IS har dödats av de ryska flygplanen medan övriga dödsoffer består av andra islamister, jihadister och rebeller.

ANNONS

Ryssland har i decennier haft en flottbas i västra Syrien men deras stridsflygplan utgår från den närliggande flygbasen Hmeimim.

Moskva har också militära specialstyrkor, militärpoliser och många legosoldater som är anställda av ryska säkerhetsfirmor på marken i Syrien.

Tillsammans med militärt stöd från Iran, olika miliser och den shiamuslimska libanesiska Hezbollahrörelsen har den ryska inblandningen vänt kriget till president Bashar al-Assads fördel.

- Regimen kontrollerade bara 26 procent av Syriens territorium när Ryssland intervenerade, säger Rami Abdel Rahman, och påpekar att detta nu ökat till nära två tredjedelar.

TT-AFP

Fakta: Syrienkriget

Sedan Ryssland gav sig in i Syrienkriget till stöd för president Bashar al-Assad har regimen, med stöd av andra parter som Iran och den libanesiska Hizbollahmilisen, tvingat ut rebeller och jihadistgrupper från en rad fästen i landet, bland dem östra Aleppo, östra Ghouta och Daraa. Nästa stora mål kan bli Idlibprovinsen.

Ofta har övertagandena föregåtts av långa belägringar och omfattande bombangrepp, med stora civila förluster som följd. I många fall har förhandlingar hållits med rebeller, som fått välja mellan att bussas i väg till andra rebellhållna områden eller att stanna kvar under regimens styre. Medlingen har ofta skötts av Ryssland, men motparten har i praktiken inte haft några större val annat än att ge upp eller ge sig i väg.

Källor: AFP, Reuters

ANNONS