Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter som tältar i centrala London.

Över 200 gripna efter klimatprotest i London

Brittisk polis har gripit 209 personer efter klimatprotesterna i London på måndagen, då några av stadens mest berömda och trafikerade gator blockerades.

De flesta har gripits för störande av allmän ordning och för att ha blockerat vägar, och fler polisingripanden är att vänta. "Vi förväntar oss att demonstrationerna kommer att fortsätta under veckan", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Bland de gripna finns tre män och två kvinnor som misstänks för skadegörelse vid oljebolagets Shells kontor. Där har fönster krossats och graffiti sprejats på väggarna.

"Offra vår frihet"

Protesten arrangerades av klimatgruppen Extinction Rebellion och flera av demonstranterna, som vill få regeringen att göra mer för klimatet, stannade över natten för att fortsätta protesterna på tisdagen. När protesten inleddes på måndagen sade arrangörerna att planen är att demonstrera i fem dagar.

James Fox, talesperson för gruppen, säger att de flesta greps runt Waterloo-bron som löper över Themsen. Flera av demonstranterna låste fast sig själva vid fordon och i varandra med hjälp av cykellås och över 1 000 personer uppges ha deltagit i protesterna på bron.

- Vi har ingen avsikt att lämna förrän regeringen lyssnar på oss. Många av oss är villiga att offra vår frihet för den här frågan, säger Fox.

Halv miljon resenärer

Enligt polisen har trafiken på 55 busslinjer ställts in och omkring en halv miljon resenärer har påverkats.

Även i andra europeiska städer har demonstrationer genomförts, bland annat i Stockholm där ett hundratal klimataktivister tillhörande Extinction Rebellion blockerade riksdagen vid lunchtid på måndagen genom att spela döda.

Samma proteströrelse väckte uppmärksamhet tidigare i april, då den genomförde en halvnaken protest i det brittiska underhuset. Under en av rörelsens första större aktioner i oktober höll den svenska aktivisten Greta Thunberg ett bejublat tal.