En kvinna demonstrerar i Cartersville, Georgia, för att förbjuda samtliga aborter. Bilden togs i juli.
En kvinna demonstrerar i Cartersville, Georgia, för att förbjuda samtliga aborter. Bilden togs i juli. Bild: James Swift/AP/TT

Över 60 kliniker i USA har stoppat aborter

Minst 66 mottagningar i 15 amerikanska delstater har slutat utföra aborter sedan landets högsta domstol rev upp "Roe mot Wade", det domslut som sedan 1973 garanterat aborträtten.

ANNONS
|

Före beslutet i juni fanns 79 abortmottagningar i de 15 delstaterna – en siffra som den 2 oktober var nere i 13, enligt organisationen Guttmacher Institute som stödjer rätten till abort.

Samtliga 13 kvarvarande kliniker ligger i delstaten Georgia. I de andra 14 delstaterna, de flesta av dem i den amerikanska södern, finns det enligt rapporten nu inte en enda mottagning som erbjuder kvinnor aborter.

Rapportens data inkluderar inte sjukhus och vanliga läkarmottagningar som tidigare utförde aborter och nu har upphört, men Guttmacher Institute påpekar att de flesta amerikanska aborter sker på just abortmottagningar.

– Mycket mer forskning behövs för att förstå hela omfattningen av kaoset, förvirringen och skadan som USA:s högsta domstol har tillfogat människor som behöver aborter, men bilden som börjar framträda bör oroa alla som stödjer reproduktiv frihet och kroppslig självbestämmanderätt, säger Guttmacherforskaren Rachel Jones.

ANNONS

Enligt Jones innebär inskränkningarna att många kvinnor nu måste resa så långa sträckor för att avsluta sina graviditeter att det praktiskt taget blir omöjligt.

Fakta: Roe mot Wade

Roe mot Wade är ett rättsfall från 1973 där Högsta domstolen slår fast kvinnans rätt till abort i USA med hänvisning till det 14:e tillägget i konstitutionen, som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv.

Enligt Roe mot Wade är abort tillåtet fram till dess att fostret visar livsduglighet, vilket då beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanliga i USA.

Namnet Roe mot Wade kommer från den gravida kvinna under pseudonymen Jane Roe som vann målet 1973 mot åklagaren Henry Wade.

Domen revs upp av Högsta domstolen den 24 juni 2022.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS