Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På måndagen samlades demonstranter i USA utanför Vita huset i Washington.  Bild: Andrew Harnik
På måndagen samlades demonstranter i USA utanför Vita huset i Washington. Bild: Andrew Harnik

10-åring blev gravid efter våldtäkt – nekades abort

Det har snart gått två veckor sedan Högsta domstolen beslutade om att upphäva den nationella abortgarantin ”Roe mot Wade”.
En 10-årig flicka från Ohio – som blivit gravid efter en våldtäkt – fick resa till en annan delstat för att kunna göra en abort.

Det var den 24 juni som Högsta domstolen i USA beslutade om att avskaffa domslutet ”Roe mot Wade” som gav amerikanska kvinnor konstitutionell rätt till abort fram till den 24:e veckan.

"Konstitutionen rymmer ingen rätt till abort, domarna Roe och Casey hävs härmed och rätten att reglera aborträtten ges åter till folket och deras valda representanter", skrev domstolen efter beslutet.

Abort har inte helt förbjudits i USA, men lagarna kommer att se olika ut från delstat till delstat. Enligt RFSU kan 41 procent av kvinnorna i USA drabbas av att en abortklinik som ligger nära tvingas att stänga.

Blev gravid efter våldtäkt

Delstaten Ohio i nordöstra USA var en av delstaterna, som bara några timmar efter beslutet kom, meddelade att de förbjuder all abort där graviditeten överskridit sex veckor.

De senaste dagarna har flera internationella medier rapporterat om en tio-årig flicka från Ohio som blivit gravid efter en våldtäkt. Hon hade varit gravid i sex veckor och några dagar och nekades göra en abort i sin egen delstat.

”Den 10-åriga lilla flickan från Ohio förtjänar att någon kämpar för henne”, skriver Nina Turner, den tidigare Ohio-senatorn, i ett inlägg på Twitter.

Reste till annan delstat

I stället tvingades flickan resa till delstaten Indiana – där abort inte har förbjudits än – för att genomföra ingreppet. Läkaren Caitlin Bernard från Indiana berättade att hon hade fått ett samtal från en läkare i Ohio som bad om hjälp.

Men den tio-åriga flickan är inte ensam om att behöva resa till en annan delstat.

Bernard berättade för Columbus Dispatch att de har sett en kraftig ökning av patienter som har rest dit från andra delstater för att göra en abort. Men aborträtten kan komma att förändras i Indiana. I juli ska man nämligen se över abortlagarna där också.

”Det är svårt att föreställa sig att vi om bara några få veckor inte kommer att ha någon förmåga att ge den vården”, säger Bernard i intervjun.

13 delstater hade redan förberett lagar innan Högsta domstolen fattade beslutet. De flesta av dessa lagar gör undantag om moderns liv är i fara, men aborter efter våldtäkt eller incest är inte inkluderade.

LÄS OCKSÅ: Blivande barnmorskan: ”Vi kan inte slappna av i Sverige”

LÄS OCKSÅ: Fotboja för tonåring som våldtog ung flicka

LÄS OCKSÅ: Våldtäkt i Lysekil – man anhållen