Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En 70-årig kvinna fick barn genom IVF-behandling. Arkivbild: AP Photo/Rajesh Kumar Singh.
En 70-årig kvinna fick barn genom IVF-behandling. Arkivbild: AP Photo/Rajesh Kumar Singh.

70-årig kvinna fick barn

För en månad sedan födde en 70-årig kvinna från västra Indien sitt allra första barn. Önskan om att bli förälder gick till slut i uppfyllelse genom provrörsbefruktning.

En kvinna och en man som varit gifta i 45 år har drömt om att få ett eget barn genom provrörsbefruktning (IVF), något som The Times of India också rapporterat om. Det innebär att ägg tas ut från kvinnan och befruktas utanför kroppen för att sedan läggas tillbaka i livmodern.

Men det var ingen enkel utmaning för läkarna som fick testa olika metoder.

”Vi gjorde hennes menstruationscykel regelbunden genom att förskriva orala läkemedel. Sedan vidgade vi hennes livmoder som krympt på grund av åldern. Vi befruktade hennes ägg och skapade blastocyst och överförde det till livmodern”, sade gynekologen Dr Naresh Bhanushali.

Enligt The Times of India hade kvinnan inga id-kort som kunde bevisa hennes ålder, men berättar att hon själv upplevt mellan 65 till 70 somrar.

Fostret utvecklades

Efter två veckor gjorde läkarna ett ultraljud för att se om allt stod rätt till. Och de blev minst sagt chockade över att se att fostret hade utvecklats.

Undersökningarna visade hjärtslag och läkarna kunde konstatera att det inte fanns någon missbildning. Därefter bestämde sig läkarna för att låta graviditeten fortgå.

Efter åtta månader in i graviditeten bestämde man sig för att göra ett kejsarsnitt efter att ha tittat på risken för åldersrelaterat blodtryck. Men både mamman och barnet klarade sig bra och är friska i dag, enligt tidningen.