80 döda i brandkatastrofen i Grekland

Minst 80 människor, bland dem många barn, har omkommit i den omfattande brandkatastrof som drabbat Grekland. Den nya dödssiffran överstiger den från 2007, då 77 människor dog i skogsbränder med centrum på ön Evia. Omkring 40 personer saknas, enligt räddningstjänsten. Myndigheterna utreder om bränderna kan vara anlagda.

ANNONS
|

Efter att en person avlidit av sina skador på sjukhus har antalet döda i bränderna stigit till 80. Den höjda dödssiffran innebär att det är en av de dödligaste skogsbränderna i Greklands historia.

Räddningstjänsten fortsätter sitt sökarbete och tar emot ytterligare samtal från människor vars närstående saknas. Bilvrak och brandskadade byggnader letas igenom bit för bit. Totalt har flera hundra byggnader, framför allt i staden Mati, härjats av bränderna. Räddningstjänsten uppskattar antalet saknade till omkring 40 personer. Det är oklart om några av de saknade också finns bland dem som konstaterats döda.

Brandförloppet oroar

Det finns farhågor om att bränderna kan ha startats av kriminella som var ute efter att plundra övergivna hem.

ANNONS

- Jag är väldigt oroad över att bränderna startade samtidigt, säger premiärminister Alexis Tsipras.

Alla räddningsresurser har mobiliserats för att bekämpa elden, enligt premiärministern, som utlyst tre dagars landssorg.

Inrikesminister Panos Skourletis säger att första prioritet är att släcka en eld som härjar i Kineta, fem mil från Aten.

Många i de branddrabbade områdena några mil öster om Aten har räddats med båtar från stränder, dit de flytt undan lågorna. Andra har hittats döda i sina hem eller i sina bilar, och 26 döda har hittats i en restaurang vid havet.

"Mati finns inte"

Vindar på runt 28 meter per sekund i orten Mati gjorde att elden spred sig snabbt.

- Mati finns inte längre, konstaterar närliggande staden Rafinas borgmästare Evangelos Bournous.

Han säger att 82 människor vårdades på sjukhus under tisdagskvällen, och att mer än 1000 byggnader och 300 bilar skadats i branden.

ANNONS

Flera länder skickar hjälp för att Grekland ska kunna få kontroll på bränderna.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker twittrar att EU "inte kommer att hålla igen när det gäller ansträngningar för att hjälpa Grekland och det grekiska folket".

TT-AFP

Fakta: Dödliga skogsbränder i Europa

Branden i Grekland, där minst 74 personer omkommit, är en av de dödligaste skogsbränderna i Europa under hela 1900-talet. Genom åren har skogsbränder skördat många liv, främst i Sydeuropa.

Här är några av de dödligaste i Europa.

Portugal 2017

64 personer dör och 250 skadas i den dödligaste branden i Portugals historia, i juni 2017. Efter en värmebölja börjar det brinna i Leiriaregionen och branden rasar i fem dagar.

Ryssland 2015

I april 2015 börjar det brinna i regionen Chakassien i sydöstra Sibirien. Över 10000 kvadratkilometer brinner och 34 personer dör. Dessutom dödas hundratals kor och får.

Grekland 2007

Förödande skogsbränder orsakar 77 personers död, bland annat på ön Evia, nordöst om Aten.

Frankrike 1949

82 personer dör i vad som beskrivs som den värsta skogsbranden i Frankrikes historia. Offren var brandpersonal, frivilliga och soldater som kämpade mot en skogsbrand i Landesregionen 1949. När vinden plötsligt ändrade riktning hamnade de i ett inferno av eld.

Källa: AFP

ANNONS