Palestiniernas president Mahmud Abbas har ingen favorit i Israels parlamentsval. Arkivbild.
Palestiniernas president Mahmud Abbas har ingen favorit i Israels parlamentsval. Arkivbild.

Abbas har ingen favorit i Israels val

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har öppnat för att utöka Israels suveränitet till områden på den ockuperade Västbanken. Men palestiniernas president Mahmud Abbas ger inte sitt stöd till någon särskild kandidat i Israels parlamentsval.

ANNONS
|

Mahmud Abbas säger att han hoppas att Israels kommande parlament förstår att fred ligger i allas intresse, och att parlamentet kan bidra till att nå en fredlig lösning på konflikten.

- Det vi hoppas på är en rättvis väg, en korrekt väg till att uppnå fred, säger Abbas.

- Vi behöver inte en regering som inte tror på fred.

ANNONS

Mahmud Abbas vill dock inte uttala sig om vilken kandidat han stödjer i valet som pågår för fullt.

Den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu har nyligen sagt att han inte är beredd att flytta bosättare på den ockuperade Västbanken vid ett kommande amerikanskt fredsförslag. Han har dessutom öppnat för att utöka Israels suveränitet över områden på Västbanken om han vinner valet på tisdag, något som bedömare menar är detsamma som att annektera mark från palestinierna.

Uttalandet har kritiserats av oppositionen, bland andra Netanyahus huvudutmanare Benny Gantz.

Den palestinska regeringen på Västbanken, där Abbas är president, har sagt att den inte kommer att arbeta med USA:s fredsförslag. Regeringen har klippt banden till USA sedan landet flyttade sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, som palestinierna ser som sin huvudstad vid bildandet av en framtida palestinsk stat.

TT-AFP

ANNONS