Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rudy Giuliani är president Donald Trumps advokat. Arkivbild. Bild: Charles Krupa/AP/TT
Rudy Giuliani är president Donald Trumps advokat. Arkivbild. Bild: Charles Krupa/AP/TT

Affärsmän kopplade till Trumputredning gripna

Två utlandsfödda affärsmän som gripits i USA har kopplingar till utredningen om att starta riksrättsprocess mot president Donald Trump.

Affärsmännen är verksamma i Florida och misstänkts nu för brott mot lagarna om finansiering av politiska kampanjer. De har varit inblandade i försöken av Rudy Giuliani, Trumps advokat, att få Ukraina att utreda Hunter Biden, son till den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden, för korruption när han arbetade i ett ukrainskt energibolag.

Demokraterna i kongressen utreder ett eventuellt riksrättsförfarande mot Trump. Detta sedan presidenten under ett telefonsamtal den 25 juli med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bett om en utredning av Hunter Biden, i vad som anses vara i syfte att svartmåla Joe Biden inför nästa års presidentval. Donald Trump nekar till att ha gjort fel.

Flyga utomlands

Giuliani har medgett att affärsmännen är hans klienter och att de hjälpt honom försöka få Ukraina att utreda Hunter Biden.

Enligt åklagare har de två misstänkta bidragit med 325 000 dollar (drygt 3,2 miljoner kronor) till en kommitté som samlade in pengar till Trumps kampanj. De ska också olagligt ha försökt donera utländska pengar, däribland minst en miljon dollar från en icke namngiven rysk affärsman, till personer som försökte bli valda till federala och delstatliga poster i USA.

Den ene affärsmannen är enligt Reuters född i Ukraina och den andre i Vitryssland. När de greps på onsdagen planerade de att flyga till Österrike några timmar senare, enligt en källa.

Representanthuset skickade i förra månaden brev till de båda affärsmännen där de ombads att vittna och överlämna dokument som rör Giulianis agerande.

Stämning till Perry

Några dagar efter samtalet i juli mellan Trump och Zelenskyj reste en av Zelenskyjs högsta rådgivare, Andrej Jermak, till Madrid för att träffa Giuliani.

Nu säger Zelenskyj att han inte är säker på att han ska ge tillstånd till Jermak att resa till USA för att vittna i utredningen om att eventuellt inleda riksrättsförfarande mot den amerikanske presidenten.

Tre demokratiska utskottsordföranden i kongressen har utfärdat en stämning för att tvinga energiminister Rick Perry att senast den 18 oktober lämna in dokument som kan röra försöken att starta utredning mot Hunter Biden.

"På senare tid har offentliga rapporter väckt frågor över någon roll du kan ha spelat för att förmedla eller förstärka presidentens skarpa budskap till den ukrainske presidenten", skriver utskottsordförandena i ett brev till Perry.

TT

Den amerikanska kongressen kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser", i enlighet med första artikeln i USA:s grundlag.

Formella riksrättsanklagelser mot presidenten läggs fram av representanthuset. För att kunna göra det krävs enkel majoritet i kammaren (som har 435 ledamöter).

För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för.

Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, innan de friades av senaten. I Richard Nixons fall, efter Watergateskandalen, hade representanthuset inlett riksrättsprocessen men presidenten avgick 1974, innan den hann fullbordas.

Källor: History.com, The New York Times, Findlaw.com