En afghansk tolk (till höger) vid en amerikansk militärinsats i Kandahar i Afghanistan. Arkivbild.
En afghansk tolk (till höger) vid en amerikansk militärinsats i Kandahar i Afghanistan. Arkivbild. Bild: Julie Jacobson/AP/TT

Afghanska tolkar ber om att inte lämnas kvar

USA:s soldater går till reträtt. Men deras afghanska tolkar riskerar att bli kvar, utsatta mål i nya stridslinjer.
– Låt oss komma till USA. Det blev vi lovade, säger en tolk.

ANNONS

Ett tiotal afghaner som arbetat åt USA:s militär samlades på fredagen bakom en vädjan om att inte lämnas åt sitt öde, när de amerikanska trupperna drar sig ur landet med den 11 september som slutdatum.

Tolkarna, de som ofta fungerat som länk mellan soldater och civilbefolkning, är rädda för att bli mördade av talibaner.

– Vårt främsta mål är att få komma till USA, säger Mohammad Shoaib Walizada, 31 år, som var tolk 2009–2013. Han sköts i benet i en eldstrid i Ghazni 2011.

Men tolkarna, som tagit ställning i konflikten genom att hjälpa USA och försvarsalliansen Nato, har sett hur kontrakt avbryts abrupt vid reträtt.

ANNONS

Tusentals av dem har visserligen fått visum till USA, men de senaste åren har visum inte godkänts i samma utsträckning som tidigare – om än alls. En anledning är att USA hävdat att misstänkta terrorister kan lura till sig visum.

I en granskning av universitetet Brown University i Providence i delstaten Rhode Island beräknas att omkring 19 000 ansökningar har samlats på hög vid en genomgång fram till 2019.

"Misslyckandet att genomföra de åtgärder som man inledningsvis utlovade innebär att många blir strandsatta i Afghanistan, och är utsatta för attacker av talibaner eller kriminella gäng", skriver Brown University.

Tolkarna, likt Walizada, som samlades i uppropet säger att 3 000 personer som tjänstgjort för främmande makt känner sig hotade.

– När talibanerna förstod att jag arbetade för USA så dödade de min bror, säger en tolk till AFP. Han vill inte uppge sitt namn.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS