Allt sämre stämning mellan USA och Nordkorea

Osäkerheten kring det planerade toppmötet mellan Nordkorea och USA växer. Nordkorea kallar nu USA:s vicepresident Mike Pence "korkad", efter att denne hotat att landet kan sluta som Libyen.

ANNONS
|

USA:s signaler är "okunniga och korkade", och Nordkorea kommer inte att låta sig hotas till förhandlingsbordet. Det meddelar Pyongyang inför det tänkta toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un.

"Jag kan inte dölja hur paff jag blir av sådana okunniga och korkade kommentarer", förklarar UD-representanten Choe Son-Hui.

Hotad gemytlighet

Hon syftar på en intervju i måndags där vicepresident Mike Pence säger att Nordkorea kan sluta som Libyen om landet inte går med på en uppgörelse. Den nordafrikanska nationens tidigare ledare Muammar Gaddafi, som gick med på att ge upp landets kärnvapen, störtades och dödades senare i ett USA-stött uppror.

ANNONS

Tanken har varit att Trump och Kim ska ses i Singapore den 12 juni för att diskutera nedrustning av Nordkoreas kärnvapen. Planerna har möjliggjorts av flera månader av oväntat töväder i regimens relationer med omvärlden. Men efter några dagar av hätska utspel ser den nyfunnna gemytligheten ut att vara hotad.

Olika syn

"Huruvida USA kommer att möta oss i ett mötesrum eller i en kärnvapenuppgörelse beror helt och hållet på USA:s beslut och beteende", säger Choe Son-Hui, och tillägger att hon kommer att rekommendera Kim att ställa in samtalen om Washington fortsätter att komma med hot.

Trump – som tidigare pratat sig varm om mötet – var på onsdagen mer försiktig och sade att det kommer att stå klar först nästa vecka om det blir av.

Den stora knäckfrågan inför det eventuella mötet är ländernas olika syn på omständigheterna kring en kärnvapennedrustning. USA kräver en "fullständig, verifierbar och oåterkallelig" nedmontering, medan Nordkorea gjort klart att landet inte kommer att börja avrusta förrän landet känner sig helt säkert från vad det beskriver som militära hot från USA.

TT-AFP

Fakta: Upptinade och försämrade relationer

Under våren 2018 har relationen mellan Nordkorea och västvärlden i hög grad tinat upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades då om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkoreas huvudstad Pyongyang och träffade då Kim Jong-Un.

Nordkorea har uppgett att landet kommer att montera ned sin anläggning för kärnvapentester i slutet av maj för att hålla det löfte som gavs vid mötet i slutet av april. Ett annat tecken på god vilja de senaste veckorna var frisläppandet av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

Den 12 juni ska Kim och USA:s president Donald Trump enligt planen träffas i Singapore.

I förra veckan kom dock en plötslig vändning i retoriken. Nordkorea ställde in ett planerat samtal på hög diplomatisk nivå som skulle hållas med Sydkorea. Regimen säger sig även behöva ompröva toppmötet i juni om Washington insisterar på att Nordkorea ger upp sitt kärnprogram. Ledningen i Pyongyang är också upprörd över USA:s och Sydkoreas militärövningar.

Från USA:s utrikesdepartement har det dock hetat att planeringen av mötet fortsätter som tidigare och att USA inte har mottagit något meddelande om att Nordkorea skulle ha ändrat sig om toppmötet.

ANNONS