En man i den australiska delstaten Victoria har gjort ett stort guldfynd med hjälp av en metalldetektor. Genrebild.
En man i den australiska delstaten Victoria har gjort ett stort guldfynd med hjälp av en metalldetektor. Genrebild. Bild: Steven Senne/AP/TT

Amatörletare hittade enorm guldklimp

Ibland kan en billig metalldetektor räcka långt. I alla fall i Australien, där en man nyligen fick en riktig lyckträff. Hans fynd – en 4,6 kilo tung sten som visade sig innehålla cirka 2,6 kilo guld – är värt motsvarande över 1,6 miljoner svenska kronor.

ANNONS

Värderaren Darren Kamp tappade hakan när mannen från Geelong utanför Melbourne dök upp med stenen, berättar han för ABC News.

– Han sade "jag har något att visa dig". Han tog upp stenen från sin ryggsäck och lade den i min hand. Han sade "tror du att det finns ett värde på 10 000 dollar däri?".

Mannen som gjorde fyndet vill vara anonym. Stenen hade han hittat på de guldfält i delstaten Victoria där guldruschen var stark på 1800-talet.

När han först kom in till Darren Kamp hade han bara med sig halva stenen, resten kom han in med senare. Kamp värderade fyndet och köpte det sedan.

ANNONS

Enligt myndigheten Geological Survey kan det finnas miljontals kilo guld i de så kallade guldfälten i Victoria, som ligger som en triangel mellan orterna Bendigo, Ballarat och Saint Arnaud. Många av världens största guldklimpar har hittats i Australien.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS