Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Analytiker tror inte på upptrappning i Gaza

Ännu en gång har konflikten omkring Gazaremsan flammat upp – och inför valet i Israel måste premiärminister Benjamin Netanyahu visa handlingskraft. Men en analytiker tror inte att Netanyahu vill trappa upp läget ytterligare.

- Jag tror att han är väldigt nöjd med det utfall som är nu, säger Anders Persson, statsvetare och Israelkännare vid Lunds universitet, till TT.

Ett bräckligt lugn råder i Gazaremsan, efter en natt med intensiv raketbeskjutning från området mot Israel med israeliska flygattacker som svar. Benjamin Netanyahu avbröt sin resa i USA och åkte hem, medan den israeliska militären attackerade mål tillhörande den palestinska islamiströrelsen Hamas och Islamiska jihad, en annan av områdets väpnade grupperingar.

Israel har förstärkt sina stridskrafter nära Gazaremsan och många befarar ytterligare stridshandlingar.

Med hårdhandskarna

Den 9 april är det parlamentsval i Israel och politiker av olika färg kräver att Netanyahu tar i med hårdhandskarna mot Hamas, som i stort kontrollerar Gazaremsan. Under tisdagen krävde exempelvis landets ultranationalistiska utbildningsminister Naftali Bennett att Netanyahu "ger order till Israels armé att neutralisera och besegra Hamas" och sluta att "hålla invånarna i söder som gisslan".

Men förutsatt att inga nya raketregn avlossas från Gazaremsan som faktiskt orsakar förluster i människoliv i Israel är Netanyahu nöjd med läget som det är, tror Persson.

- Det är en enorm lyx att vara i opposition i det här läget, när man inte måste ta ansvar.

Krig är oförutsägbart

Persson pekar på att premiärministern har en ledarstil som bygger på att verka vara tuff, macho och ibland även hotfull mot sina motståndare. Men Netanyahu är absolut ingen krigshetsare, säger han.

- Han har varit oerhört försiktig med att starta krig och att använda markstridskrafterna, med Gazakriget 2014 som undantag. Han är nog väldigt noggrann med att inte eskalera läget ytterligare.

Persson tror att samma analys som tidigare görs i Israels ledning även inför valet: att krig alltid är oerhört oförutsägbart och riskfyllt och att det plötsliga kan kräva även israeliska förluster.

Fick förvarning

Persson noterar också att trots de mycket kraftfulla flygangreppen mot Gazaremsan har inte palestinierna rapporterat några dödsfall. Det beror på att Hamas var förvarnade om att attackerna var på gång, säger Persson.

- Man gav Hamas flera timmar på sig att tömma sina anläggningar på människor.

Persson säger att han inte kan se att Netanyahu agerat annorlunda än han sannolikt hade gjort även om ett val inte hade närmat sig.

Hamas uppger att ett avtal om eldupphör nu nåtts med Israel via egyptisk medling. Men Israel har inte bekräftat att en uppgörelse slutits och det är intressant, tycker Persson.

- Det är också i linje med Netanyahus stil, att framstå som tuff och hård.