Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Webbkarta med bilder från utbrottet natten till lördag.
Webbkarta med bilder från utbrottet natten till lördag. Bild: Johan Hallnäs/TT

Anhöriga väntar på besked från Tonga

Oroliga anhöriga i Nya Zeeland väntar på besked efter vulkanutbrottet och tsunamivågorna på Tonga. Det kan ta upp till två veckor innan kommunikationen med Tonga fungerar igen.
Ett dödsfall har hittills rapporterats från den isolerade önationen.

Kommunikationen med Tonga är mycket bristfällig. Den kommunikationskabel som förbinder önationen i Stilla havet med resten av världen är skadad och kan ta veckor att reparera.

– Vårt hem ligger nära området som översvämmats och vi vet inte hur stora skadorna är, säger Filip Motulalo till AFP.

De invånare i Tonga som har lyckats kommunicera med omvärlden vittnar om ett land som ser ut som ett månlandskap. Värst drabbad ska huvudön Tongatapus västra sida vara.

Brittisk kvinna död

Det är även från huvudön som det första dödsfallet på Tonga har rapporterats. En brittisk kvinna bosatt på ön sveptes bort av vattenmassorna när hon försökte rädda en av sina hundar, uppger hennes familj för Sky News.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern uppger att myndigheterna lyckats få kontakt med landets representation på Tonga via satellitlänk. Nya utbrott och nedfall av vulkanisk aska kan inträffa, skriver New Zealand High Commission på Facebook.

Nya Zeeland och Australien har skickat militärflyg till Tonga för att bedöma skadorna efter de tsunamivågor som orsakades av vulkanutbrottet under havet i helgen.

Svallvågor i Peru

Utbrottet har täckt önationen med vulkanaska, orsakat förödelse i strandområden och lett till strömavbrott. Uppemot 80 000 av landets 106 000 invånare kan vara berörda av utbrottet, uppger Röda Korset enligt BBC. Enligt australiska regeringsuppgifter ska dock flygplatsen på Tongatapus ha klarat sig utan större skador.

Nya Zeeland hoppas kunna skicka förnödenheter, däribland dricksvatten, med ett militärt transportplan under måndagen.

Över 1 000 mil österut, i Peru, rapporteras vågor orsakade av vulkanutbrottet ha orsakat oljeutsläpp. Ett fartyg som levererade olja till ett oljeraffinaderi nära huvudstaden Lima uppges ha svajat till av vågorna och då släppt ut oljan, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ett militärplan väntar på basen i Auckland, Nya Zeeland, på att lyfta mot Tonga för att hjälpa myndigheterna där.
Ett militärplan väntar på basen i Auckland, Nya Zeeland, på att lyfta mot Tonga för att hjälpa myndigheterna där. Bild: NZDF /AP/TT
Bild från japanska vädersatelliten Himawari-8, som visar hur vulkanutbrottet reser sig ur havet.
Bild från japanska vädersatelliten Himawari-8, som visar hur vulkanutbrottet reser sig ur havet. Bild: NICT/AP/TT