Antalet fall av varianten omikron dominerar i USA.
Antalet fall av varianten omikron dominerar i USA. Bild: Ted S. Warren

Antalet fall av omikron dominerar i USA

De senaste veckorna har antalet fall av omikron ökat i USA och på måndagen var varianten dominerande i hela landet – med sina 73 procent.

ANNONS
LocationUSA||

USA:s motsvarighet till Folkhälsomyndigheten ”Center for Disease Control and Prevention” konstaterade på måndagen att antalet bekräftade fall av covid-19 dominerades av omikronvarianten.

Av alla nya fall som bekräftades under förra veckan står omikronvarianten för 73 procent av dem och i vissa delar av landet låg fallen på så mycket som 90 procent.

– Denna kraftiga ökning av omikron var väntat och liknar vad som har setts över hela världen. Vi vet att förebyggande strategier kan bromsa spridningen av covid-19, sade USA:s Folkhälsomyndighet i ett uttalande på måndagen.

”Viruset är extraordinärt”

Både Världshälsoorganisationen (WHO) och CDC har tidigare bekräftat att omikron har väckt en viss oro. De menar att varianten är mer smittsam och att antalet fall, med största sannolikhet, kommer att fortsätta öka kommande veckor, enligt ABC News.

ANNONS

– Det här viruset är extraordinärt. Det har en fördubblingstid på allt från två till tre dagar, sade Dr. Anthony Fauci, chefsmedicinsk rådgivare, i ett uttalande på söndagen.

Närmare 70 000 människor är inlagda på sjukhus för covid-19 i USA och mer än 130 000 nya fall bekräftas dagligen, enligt tidningen.

ANNONS