Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU:s arbetsmarknadskommissionär Marianne Thyssen. Arkivbild.

Arbetskoll i EU ska ledas från Slovakien

Slovakiens huvudstad Bratislava får hysa EU:s nya arbetsmyndighet, ELA. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är positiv – men röstade ändå nej.

Slovakien vann i en omröstning vid torsdagens ministermöte i Luxemburg över motkandidaterna från Lettland, Cypern och Bulgarien.

"Reglerna om ELA har antagits på rekordtid och jag är övertygad om att flytten av ELA till Bratislava kommer att gå lika snabbt och smidigt. Myndigheten kommer att inleda sitt arbete från Bryssel i oktober innan den flyttar", säger EU:s arbetsmarknadskommissionär Marianne Thyssen i ett uttalande.

ELA ska främst ägna sig åt att informera om rättigheter och skyldigheter för arbetstagare och arbetsgivare i EU och underlätta samarbetet mellan EU-länderna.

Från den svenska regeringens sida ger Ylva Johansson tummen upp.

- Jag är väldigt positiv till den nya myndigheten. Jag tror att det blir en viktig aktör för att få rättvisa konkurrensvillkor. Det är ju lättare att fuska vid gränsöverskridande verksamhet för de som verkligen vill göra det och jag tror att den nya myndigheten kan sätta stopp för det, säger arbetsmarknadsministern på plats i Luxemburg.

Där hon tvingades lägga band på sin personliga hållning.

- Svenska riksdagen och EU-nämnden har ju röstat nej så vi röstade nej i dag. Sådana är de demokratiska spelreglerna, säger Johansson.