Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian. Arkivbild.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian. Arkivbild. Bild: Ryska utrikesdepartementet via AP/TT

Armenien: Azeriska styrkor har korsat gränsen

Armenien anklagar Azerbajdzjan för att dess styrkor korsat gränsen i syfte att ta kontroll över territorier i grannlandet. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) följer situationen noga.

ANNONS

Enligt premiärminister Nikol Pasjinian har de azeriska styrkorna avancerat omkring tre kilometer in på armenisk mark i provinsen Siunik.

– Detta är ett intrång i på Armeniens suveräna territorium, säger Pasjinian enligt nyhetsbyrån AFP.

Premiärministern uppger vidare att azeriska styrkor även försöker ta sig in i den östliga armeniska provinsen Gegharkunik. Armenien säger att militären konfronterat de azeriska styrkorna, men att situationen måste lösas med dialog, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax

Det azeriska försvarsdepartementet och utrikesdepartementet i Baku har avböjt att kommentera saken, skriver AFP.

De båda kaukasiska länderna utkämpade nyligen ett krig om utbrytarregionen Nagorno-Karabach, som tillhör Azerbajdzjan men har en armenisk majoritetsbefolkning och som länge styrts av armeniska separatister. Efter medling under Moskvas paraply nåddes en vapenvila.

ANNONS

Armeniens utrikesminister Ara Aivazian har varit i kontakt med Sveriges utrikesminister Ann Linde (S), som är OSSE:s nuvarande ordförande, med anledning av den upptrappade situationen. Linde har även samtalat med den azeriske utrikesministern Jeyhun Bayramov, skriver hon på Twitter.

Filip Norman/TT

Utrikesminister Ann Linde (S), nuvarande ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S), nuvarande ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Arkivbild. Bild: Olivier Matthys/AP/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS