Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN-medlaren Staffan de Mistura hälsar den syriska regimens chefsförhandlare Bashar al-Jaafari välkommen till förhandlingarna i Genève.

Assads namn inte uppe i fredssamtalen

De syriska fredssamtalen i Genève ska enligt planerna fortsätta fram till den 15 december, enligt FN-medlaren Staffan de Mistura. Frågan om president Bashar al-Assads öde har inte varit uppe på bordet än.

Samtalen inleddes i onsdags, en dag senare än planerat. Den syriska regeringsdelegationen tvekade först att inställa sig, och orsaken var enligt tidningen al-Watan att oppositionen vägrat släppa kravet på att president Bashar al-Assad måste bort.

Den glödheta frågan om framtiden för al-Assad har inte varit upp på bordet. medger svensk-italienaren Staffan de Mistura vid en pressträff på torsdagen.

Han räknar med att den syriska regeringsdelegationen reser hem för konsultationer över helgen, och att samtalen återupptas i början av nästa vecka. På dagordningen står främst konstitutionella frågor och FN-övervakade parlaments- och presidentval.

En liten framgång kan noteras vid den åttonde omgången av FN-ledda samtal om Syrien.

Vid tidigare förhandlingsomgångar har oppositionens och regimens delegationer suttit på olika hotell, med de Mistura pendlade emellan dem. Den här gången har de inte träffats öga mot öga men suttit i olika rum i FN-högkvarteret i Genève, bara några meter ifrån varandra.