Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Oberoende Kerryn Phelps under sitt segertal i Bondi i Sydney.

Australiens regering tappar minimal majoritet

Australiens koalitionsregering ser ut att ha förlorat ett viktigt fyllnadsval, vilket skulle innebära att den därmed tappar majoriteten i parlamentet.

Parlamentsplatsen blev ledig när landets förra premiärminister, liberalen Malcolm Turnbull, tvingades bort från sin post och sade upp sin plats i parlamentet i augusti.

Den oberoende kandidaten Kerryn Phelps utropades i lördags till segrare i Sydney-distriktet och liberalernas kandidat Dave Sharma erkände sig besegrad. Men när poströsterna räknades under söndagen minskade marginalen mellan kandidaterna snabbt, och resultatet är inte längre helt säkert. Phelps gick från 54 procent till 50,6 procent av rösterna, och hennes seger hängde på enbart 1 616 röster i valdistriktet som traditionellt har varit säker mark för Liberalerna.

- Det har sagts att om vi vann vore det att skriva historia, och mina vänner, vi har skrivit historia i dag, sade Phelps till anhängare på lördagen, skriver Sydney Morning Herald.

Landets nye premiärminister Scott Morrison fick på söndagen upp hoppet om resultatet.

- Om marginalen blir mindre än hundra röster blir det en automatisk omröstning, sade han enligt AFP, samtidigt som han medgav att chansen till det var liten.

Morrison sade även att koalitionen ska fortsätta styra landet, trots det osäkra parlamentariska läget.