Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elva parlamentsledamöter från Labour och Konservativa partiet har hoppat av sina partier och har bildat en oberoende grupp.

Avhopp kan stärka May – på kort sikt

Det är dramatiska tider i brittisk politik för tillfället. Inom loppet av några dagar har elva parlamentsledamöter lämnat sina partier. Avhoppen kan stärka premiärminister Theresa Mays regeringsställning på kort sikt, säger en kännare som TT talat med.

I måndags lämnade sju Labourledamöter sitt parti. Därefter har ytterligare en från Labour hoppat av. Dessutom har tre ledamöter hoppat av från Konservativa partiet.

De elva ledamöterna bildar nu Oberoende gruppen. Mittenpartiet Liberaldemokraterna har redan öppnat för ett samarbete med den nya gruppen.

- Det är ett resultat av en mycket spänd och turbulent period i brittisk politik. De två stora partierna har splittrats, framför allt av brexitfrågan men inte bara av den, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Han säger att det är möjligt att avhoppen kan följas av fler.

- Men samtidigt är det så att det brittiska politiska systemet gör det jättesvårt för nya partier. Det är väldigt få som har lyckats att ta sig in i parlamentet. De flesta som sitter för Labour och Konservativa partiet förstår att chanserna att bygga något nytt som kan vara långvarigt är ganska små.

Nicholas Aylott säger att det är mycket sannolikt att Oberoende gruppen kommer att bilda ett parti. Enligt honom kan avhoppen stärka Theresa May på kort sikt.

- Utbrytargruppen kommer inte att vilja främja Jeremy Corbyns (Labours ledare) chanser att bli premiärminister. På sätt och vis sitter hon säkrare nu.

Hur turbulensen i parlamentet kommer att påverka arbetet med brexit är svårt att uttala sig om, säger Aylott.