Belgien lämnar inte ut rappare till Spanien

Belgien lämnar inte ut den internationellt efterlyste rapparen Valtonyc till Spanien, där han dömts till flera års fängelse för sina låttexter. En domstol i Gent slår fast att texterna ryms inom yttrandefriheten och därmed inte är brottsliga.

ANNONS
|

- Vi ville ha rättvisa, att lagen skulle tillämpas fri från politiska idéer, ideologier och externt inflytande. Och det är vad som har hänt, säger José Miguel Arenas Beltrán, med artistnamnet Valtonyc, till katalanska Catalunya Radio efter den belgiska domstolens besked på måndagen.

Flydde till Belgien

Spaniens högsta domstol fastställde i februari en dom mot den 23-årige rapparen från Mallorca som innebär fängelse i tre och ett halvt år för låtar som enligt domstolen glorifierat terrorism, grovt förtalat kungahuset och våldshotat en politiker. Valtonyc argumenterade förgäves för sin rätt till yttrandefrihet och konstnärligt skapande, och påpekade att raptexter är extrema, provokativa, bildliga och symboliska.

ANNONS

När det var dags att avtjäna straffet tog han sin tillflykt till Belgien.

- Vi antar att den belgiska åklagaren kommer att överklaga. Men domaren var väldigt tydlig: Det här är yttrandefrihet, ingen av låtarna har något kriminellt innehåll, säger Gonzalo Boye, som är en av Valtonycs advokater, enligt El País.

Till Europadomstolen

Artisten och hans advokater avser att driva fallet till Europadomstolen i Strasbourg.

- Vi vill få till ett prejudikat så att domarna (i Spanien, reds. anm.) skärper sig och börjar tillämpa europeisk rätt från 2000-talet, och inte en Franco-rätt från 1960-talet, säger Valtonyc till Catalunya Radio.

Det är inte första gången det spanska rättsväsendet stöter på patrull i Belgien. När Kataloniens före detta regionpresident Carles Puigdemont flydde till Belgien efter den misslyckade katalanska självständighetsförklaringen i fjol utfärdade Spanien en internationell arresteringsorder för honom. Men enligt belgisk domstol har Puigdemont inte begått brott som motiverar ett gripande – han betraktas snarast som politisk aktivist.

ANNONS
TT

Bakgrund: Debatt om yttrandefriheten

Den spanska domen mot José Miguel Arenas Beltrán/Valtonyc har bland annat väckt debatt om yttrandefriheten i Spanien – men hans fall är inte unikt.

Rapparen Pablo Rivadulla, mer känd som Pablo Hasel, dömdes i mars till två års fängelse för att på Twitter och låttexter förhärligat terrorism samt förtalat kungahus och spanska institutioner.

I februari fick konstnären Santiago Sierra fotografier bortplockade från en utställning i Madrid. De visade pixlade ansikten på bland andra häktade katalanska politiker och ledare samt på två dockspelare som med stöd av den så kallade munkavlelagen satt gripna 2016 för att ha uppmuntrat terrorism.

Munkavlelagen, som konservativa Partido Popular drev igenom för några år sedan, kriminaliserar aktiviteter och yttranden som stör "den allmänna ordningen".

Amnesty International skrev i sin senaste årsrapport att flera fall där människor åtalats för att ha förhärligat terrorism och förnedrat terroroffer på sociala medier rört uttalanden som enligt internationell rätt bör vara tillåtna.

ANNONS