Abdelkader Bensalah, talman för parlamentets övre kammare, har utsetts till interrimpresident i Algeriet. Arkivbild.
Abdelkader Bensalah, talman för parlamentets övre kammare, har utsetts till interrimpresident i Algeriet. Arkivbild.

Bensalah lovar fria val i Algeriet

Algeriets nytillträdde övergångspresident Abdelkader Bensalah lovar i ett tv-sänt tal till nationen att utlysa fria val i landet. Bensalah valdes på tisdagen till president för en period på 90 dagar, trots att demonstranter avfärdat honom som en korrumperad maktspelare.

ANNONS
|

I talet säger Bensalah att han kommer att samråda med såväl politiker som civilsamhället i jakt på "ett nytt Algeriet", och försäkrar att armén kommer att värna konstitutionen i försöken att leda landet ur krisen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den 82-årige Abdelaziz Bouteflika, som styrt Algeriet sedan 1999, lämnade in sin avskedsansökan till landets konstitutionella råd den 2 april.

På tisdagen möttes parlamentets två kammare för att förklara presidentposten vakant och utse en interimpresident som enligt grundlagen ska styra landet i max tre månader. Inom den tiden ska ett nytt val hållas.

ANNONS

Det blev som väntat den 77-årige Abdelkader Bensalah, talman för parlamentets övre kammare, som tilldelades uppgiften. En man som redan tidigare avvisats bestämt av demonstranterna i Algeriet, som anser att Bensalah representerar det korrumperade maktcentrum som måste rensas för att få till stånd en förändring.

Proteströrelsen har i stället uttryckt en önskan att inleda en ny politisk era som inte följer konstitutionens regler.

- Bensalah, och samtliga ledamöter i parlamentets övre kammare, kommer att nobbas av folket, säger den algeriska statsvetaren Rashid Grim till nyhetsbyrån AFP.

Flera oppositionspartier valde att bojkotta tisdagens möte i protest mot Bensalah, men eftersom oppositionen endast motsvarar en tredjedel i av ledamöterna i parlamentet hade bojkotten ingen effekt.

TT

Bakgrund: Proteströrelsen i Algeriet

Den 10 februari tillkännagav Algeriets dåvarande president Abdelaziz Bouteflika, då 81 år gammal, att han tänkte kandidera till en femte mandatperiod i det presidentval som var planerat till den 21 april. Detta trots att grundlagen förbjuder det.

Abdelaziz Bouteflika har tjänat som president sedan 1999. Efter en stroke 2013 är han rullstolsburen och syns sällan offentligt.

Beskedet väckte reaktioner i landet och en protestmarsch utlystes fredagen den 22 februari. I huvudstaden Alger samlades tusentals människor som, trots ett demonstrationsförbud i kraft sedan 2001, hade avsikten att marschera mot presidentpalatset för att visa sitt missnöje. "Nej till ett femte mandat" var den mest använda sloganen. Polis ska ha använt vattenkanoner och tårgas och vissa demonstranter kastade stenar. I övrigt var marschen förhållandevis fredlig.

Presidentens stab utlovade snabbt politiska reformer, vilket närmast intensifierade protesterna. Den kritiserade premiärministern Ahmed Ouyahia avgick och ersattes av Noureddine Bedoui.

Den 11 mars meddelade Abdelaziz Bouteflika att han drar tillbaka sin kandidatur, och att presidentvalet skjuts fram på obestämd tid. Beskedet spädde på ilskan ytterligare och proteströrelsen var nu ett faktum i stora delar av landet. Stora marscher anordnas varje fredag sedan dess. Kraven har alltmer kommit att rikta sig mot hela den politiska eliten, kallad "le pouvoir", som demonstranterna menar präglas av korruption och svågerpolitik.

Den 2 april, 20 år efter att han valdes till president, meddelade Abdelaziz Bouteflika, som nu fyllt 82 år, att han avgår.

ANNONS