Påve Franciskus i bön under öppningen av toppmötet i Vatikanen.
Påve Franciskus i bön under öppningen av toppmötet i Vatikanen.

Berättar om övergrepp för världens biskopar

Världens biskopar lyssnade under toppmötet i Vatikanen till personer som utsatts för övergrepp i kyrkan och hur de bemöttes när de sökte hjälp och stöd.

ANNONS
|

Världen förväntar sig konkreta åtgärder mot övergrepp på barn, slog påve Franciskus fast när han invigde mötet i Vatikanen om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan.

- Guds heliga folk iakttar och förväntar sig inte enkla och självklara fördömanden utan konkreta och effektiva åtgärder, sade påven i ett kort inledningstal.

"Var kyrkans fiende"

Ett dussintal personer som utsatts för övergrepp inom kyrkan hade bjudits in till mötet och berättade för de 114 biskopar som deltar i konferensen om hur det påverkat dem och vad som hänt när de till slut berättade och försökte få hjälp.

ANNONS

- De vände mig ryggen och sa att jag, och andra, var kyrkans fiende, sade en av personerna.

- Jag var 15 år när jag först hade ett sexuellt förhållande med en präst. Det pågick i 13 år. Jag blev gravid tre gånger och han fick mig att göra abort tre gånger, berättade en kvinna.

Ett tredje sexoffer efterlyste ledarskap och mod från biskoparna som kallats till mötet för att få utbildning i hur de i första hand ska förhindra sexuella övergrepp, men också lära sig om hur de ska bemöta utsatta och hantera situationen om det händer.

- Vårt uteblivna svar till de lidande offren, till den grad att vi avisat dem och mörklagt skandalen för att skydda förövarna och institutionen, har skadat vårt folk och lämnat ett djup sår, sade kardinal Luis Antonia Tagle under mötet.

ANNONS

Kritik och uppskruvade förhoppningar

Kyrkan och påven har fått kritik för att ha agerat för långsamt och inte tillräckligt hårt. Till och med påven själv har sagt att förhoppningarna på mötet har varit uppskruvade.

Men en del reformer väntas ändå komma inom överskådlig framtid. Till exempel en justering av katolska kyrkans regler – den kanoniska rätten.

Men kritiker, som Anne Barrett Doyle, medgrundare till en databas som dokumenterar misstänkta och bevisade övergrepp som begåtts av präster, anser att det inte räcker.

- Den kanoniska rätten måste förändras, inte justeras eller modifieras, utan i grund och botten förändras så att den slutar att prioritera prästerskapet över livet på barn och sårbara vuxna som utnyttjas av dem, säger hon till AFP.

TT-Reuters

Fakta: Toppmötet i Vatikanen

Nya avslöjanden om sexuella övergrepp i land efter land har skakat den katolska kyrkan.

Påve Franciskus kallade förra året till ett toppmöte för att få ett stopp på de sexuella övergreppen.

Det är första gången någonsin som samtliga ordföranden i världens biskopskonferenser, en samling av ett lands samtliga katolska biskopar, kallats för att diskutera frågan.

Mötet pågår 21–24 februari i Vatikanen och målet är att utbilda biskoparna att förebygga sexuella trakasserier, hur de ska hantera situationen om det uppstår och hur de ska bemöta offren.

ANNONS