Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anhängare till BJP vid ett av Narendra Modis kampanjmöten i Bangalore.

Besvikna indier kan bromsa Modis framgångar

Det regerande BJP förlorar makten i minst två viktiga delstatsparlament i Indien. Resultatet är ett slag mot premiärminister Narendra Modi – och en temperaturmätare inför det kommande parlamentsvalet.

Lovord om fler jobb och en rejäl höjning av lantbrukarnas inkomster tog det Indiska folkpartiet (BJP) till storseger i parlamentsvalet 2014. Partiet fick bred majoritet i underhuset och slog ut Kongresspartiet som länge varit en dominerande kraft i indisk politik.

Men nu kommer tecken på att populariteten håller på att svalna.

Med omkring ett halvår kvar innan det på nytt har blivit dags för parlamentsval – i maj nästa år – förlorar BJP makten i två delstatsparlament, Rajasthan och Chhattisgarh. I Madhya Pradesh är utgången fortfarande oklar. Alla tre delstaterna ligger i det hinditalande bältet i norra delen av landet och brukar räknas som några av partiets viktigaste fästen. I Madhya Pradesh har BJP till exempel haft makten i 15 år.

"Ytterst ovanligt"

Resultatet i delstatsvalen kan ses som en temperaturmätare inför parlamentsvalet, enligt forskaren Henrik Chetan Aspengren vid Utrikespolitiska institutet, som menar att det mesta pekar på att premiärminister Narendra Modi och hans parti kommer att göra ett sämre val än för fyra år sedan.

- Å andra sidan är den majoritet som partiet nu har ytterst ovanlig. Vad man kan vänta sig är att BJP fortsatt blir störst, men kanske inte får den dominanta ställning som man har haft tidigare.

En del väljare är besvikna över att Modi inte har levererat i linje med sina vallöften. BJP har dock behängts med få korruptionsskandaler jämfört med den förra regeringen. Även införandet av Modis allmänna momsreform ses av många som positiv – men en del hävdar att flera av de framtidsutmaningar som Indien står inför inte alls har adresserats, enligt Henrik Chetan Aspengren.

- Indien behöver producera en miljon nya jobb varje månad och det negativa är att Modi inte har lyckats göra mer för vissa grupper, trots att han har haft ett sådant unikt mandat.

"Enorma utmaningar"

Över hälften av landets befolkning på 1,25 miljarder är direkt eller indirekt beroende av jordbruket – som trots det utgör en relativ liten del av BNP. Tiotusentals lantbrukare har upprepade gånger samlats utanför parlamentet i huvudstaden Delhi, med krav på att bland annat höjda priser på grödor och avskrivningar av lån, rapporterar BBC.

Efter förlusterna i delstatsvalen lovar regeringen nu att gå med på det senare, enligt regeringskällor som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till.

- Jordbrukssektorn är generellt en utsatt sektor samtidigt som den står inför enorma utmaningar med klimatförändringar, ineffektivitet och så vidare, säger Henrik Chetan Aspengren.

Ökad intolerans

Indien har under Modi även sett en ökad intolerans gentemot minoriteter, enligt UI-forskaren. Omkring 14 procent av befolkningen är muslimer och medan Kongresspartiet införde kvoteringssystem för att öka mångfalden anser det hindunationalistiska BJP i stället att folkmajoriteten av hinduer bör ha företräde.

- Personer som förut har haft överseende med detta tycker nu att hindunationalismen tar för stort utrymme.