Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Specialtränade likhundar från den svenska polisen deltog i sökandet efter Kim Walls kvarlevor i Kögebukten. Arkivbild.

Bevisningen mot Peter Madsen

Peter Madsen år åtalad misstänkt för ett planerat mord på den svenska journalisten Kim Wall och när rättegången nu inletts har brutala detaljer återgetts i rätten.

Här följer en redogörelse för teknisk bevisning och försvårande omständigheter för Madsen:

Skador på kroppen

Under rättegångens första dag fick rätten se en bild på Walls torso, som utsatts för omfattande och grovt våld. På kvarlevor ska det även finnas avtryck efter spännband som använts i samband med försök att tynga ner kroppsdelar. Tekniker ska ha fastslagit att det exempelvis finns ett samband mellan en del av ett spännband som hittats i en påse på havsbotten med Kim Walls kläder och en annan del av bandet som hittats inne i ubåten.

Hårtussar i ubåten

Blodspår har hittats i ubåten, som polisen anser att Madsen sänkt med flit i Kögebukten. Även hårtussar från Kim Wall har hittats i farkosten. Vid dykningar i bukten har polisen hittat en kniv och en såg som kopplas till fallet. På kroppsdelarna har rörbitar fästs för att kvarlevorna ska tyngas ner och bitarna stämmer överens med rör som hittats vid en husrannsakan hos Madsen. Han har erkänt att han styckat kroppen och kastat kvarlevorna i havet.

Ändrad berättelse om Walls död

Först påstod Madsen att han släppt av Kim Wall på land på kvällen den 10 augusti. Senare hävdade han att hon dog efter att ha fått en 70 kilo tung lucka i huvudet. En förklaring som omkullkastades eftersom det inte finns några frakturer på kraniet. Madsens senaste förklaring är att Wall dog av kolmonoxidförgiftning nere i ubåten efter ett tekniskt fel. Han själv ska ha befunnit sig på däck när ett tryckfel gjorde att luckan till ubåten inte gick att öppna. När han väl fick upp den hittade han en livlös Kim Wall nere i ubåten. Dödsorsaken är inte känd, men enligt obduktionen kan det ha skett genom kvävning eller skärskador i halsen.

Filmer på kvinnomord

På en beslagtagen hårddisk har filmer som visar tortyr och kvinnomord hittats. Mord som visas på filmerna bedömer åklagarmyndigheten som äkta, men betonar att Madsen inte har något med dessa handlingar att göra. Filmerna ska vara inspelade utomlands. Madsen har framhållit att andra har haft tillgång till hårddisken på rymdlaboratoriet. Under rättegångens första dag får Madsen frågor om sina sexuella preferenser när han förhörs av åklagaren.