Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jeff Bezos har utsatts för utpressningsförsök. Arkivbild.

Bezos blottar utpressningsförsök

Världens rikaste man, Jeff Bezos, har blivit utsatt för utpressningsförsök. I ett blogginlägg skriver han att han misstänker politiska motiv bakom publiceringen av privata sms. "Om jag i min position inte kan stå emot den här sortens utpressning, vem kan då det?", skriver Bezos.

Jeff Bezos skriver att medieföretaget American Media Inc (AMI) försökte få honom att lägga ner en utredning om vem som läckt sms-meddelanden från honom till hans nya flickvän, och varför. Annars skulle tidningen National Enquirer, som ägs av AMI, publicera nakenbilder på miljardären.

"I stället för att kapitulera och ge efter för utpressning har jag beslutat mig för att publicera exakt det de har skickat till mig, trots de personliga kostnaderna och förödmjukelsen de hotar med", skriver Bezos.

Hyrde utredare

Konflikten mellan Bezos och National Enquirer har pågått sedan tidningen i januari publicerade bilder på miljardären och hans flickvän Lauren Sanchez, som påstods vara tagna före Bezos skilsmässa från sin fru MacKenzie tidigare i år.

Tidningen publicerade sedan flera sms mellan Bezos och Sanchez, varav några var skrivna nära ett år tidigare, långt innan Bezos skilsmässa. Efter den publiceringen hyrde Bezos privata utredare för att hitta källan till de läckta meddelandena, och utreda om läckan var politiskt motiverad. Och den utredningen ville AMI alltså stoppa, enligt blogginlägget.

Politiskt motiverat

Bezos misstänker att publiceringen har politiska motiv.

Amazon-grundaren äger Washington Post, som varit kritisk i sin rapportering om president Donald Trump – som i sin tur har stått nära David Pecker, vd för AMI och ansvarig utgivare för National Enquirer. Donald Trump har själv vid flera tillfällen twittrat om Bezos. I sin text ifrågasätter Bezos även Peckers kopplingar till Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

"Var så säkra, inga riktiga journalister skulle någonsin föreslå något som liknar det som har hänt", skriver Bezos i blogginlägget.

Jeff Bezos anses vara världens rikaste man och är god för runt 137 miljarder dollar, enligt tidningarna Forbes och Bloomberg.