Gränspolis i Texas försöker mota tillbaka migranter som korsat gränsfloden Rio Grande från Mexiko.
Gränspolis i Texas försöker mota tillbaka migranter som korsat gränsfloden Rio Grande från Mexiko. Bild: Felix Marquez/AP/TT

Bidens sändebud i Haiti avgår efter gränskaos

Migranter som motas i väg av gränspatruller till häst och chartrade flygplan som för bort haitier – innan de hunnit söka asyl. Bidenstyret kritiseras för kaoset och för att man använder Donald Trumps regelverk för att utvisa migranter. USA:s särskilde sändebud i Haiti har valt att avgå i protest.

ANNONS

De dramatiska bilderna blev snabbt virala: Ridande gränspoliser som föser bort migranter som tagit sig över gränsfloden Rio Grande mellan Mexiko och USA. Några poliser ser ut att använda tyglarna som piska. Migranterna, med sina få tillhörigheter i vattentäta plastpåsar, backar förskräckt.

– Fruktansvärt, kommenterar vicepresident Kamala Harris som av presidenten fått ansvar för den komplexa migrationsfrågan.

– Människor ska aldrig behandlas så.

"Inhumant och kontraproduktivt"

Ministern för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas har inlett en utredning om misstänkta övergrepp gentemot migranterna.

Senare på torsdagen kom beskedet att gränspolisen kommer att upphöra att använda hästar i samband med operationerna mot migranterna vid Rio Grande.

ANNONS

Men bilderna hann väcka starka känslor. På torsdagen avgick president Joe Bidens särskilda sändebud till Haiti, karriärdiplomaten Daniel Foote, i protest mot USA:s agerande vid gränsen.

"Jag vill inte kopplas samman med USA:s inhumana, kontraproduktiva beslut att deportera tusentals haitiska flyktingar", skriver han i sin avskedsansökan rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Amerikanska UD tillbakavisade sitt sändebuds anklagelser på torsdagen och beklagade hans avgång.

"Det är beklagligt att i stället för att delta i en process som är inriktad på att lösa problemen så har sändebudet Foote både avgått och felaktigt beskrivit omständigheterna kring sin avgång", säger UD-talesmannen Ned Price i ett uttalande.

Situationen ohållbar

Bortmotandet av migranterna är bara en av en rad kritiserade händelser vid USA:s södra gräns den senaste tiden.

Tusentals migranter, de flesta haitier, började i förra veckan strömma mot en gränsövergång nära Texasstaden Del Rio. Många hade lockats av ett rykte om att gränsen där var öppen. Men på plats blev situationen ohållbar. Tiotusentals migranter sökte skydd från hettan under den bro som går över Rio Grande. Provisoriska campingplatser byggdes men det var svårt att parera flodens vågor. Såväl kritiken som sopbergen växte, rapporterar medier.

– Det är tragiskt att se dessa familjer och sårbara personer som har lurats av förrädiska. . . smugglarorganisationer, sade Alejandro Mayorkas enligt tidningen USA Today när han besökte området i måndags.

ANNONS

Men ministern varnade också migranter.

– Om du kommer till USA olagligt kommer du att tvingas återvända. Din resa blir inte lyckad.

Lutar sig mot smittoregel

Bidenstyret har beordrat att migranterna ska avvisas och Mayorkas har sagt att lägret under bron ska vara tömt inom tio dygn, rapporterar CNN. Över 600 tjänstemän från departementet för inrikes säkerhet är på plats i Del Rio för att hantera situationen vid gränsövergången. Flygplan har chartrats för att flyga haitier tillbaka till hemlandet – en plats härjad av jordskalv, fattigdom och våldsamheter efter sommarens presidentmord.

På torsdagen rapporterades drygt 1 400 migranter ha flugits tillbaka till Haiti. Men det avgående Haitisändebudet Daniel Foote beskriver landet som en "sönderfallen stat" som inte har någon möjlighet att ta emot återvändande migranter.

Hur kan då Bidenstyret skicka tillbaka migranter innan de ens haft en chans att söka asyl? Jo, man använder en pandemirelaterad folkhälsoregel kallad Title 42 som infördes under företrädaren Donald Trump, rapporterar bland andra public service-bolaget NPR.

Title 42 formulerades ursprungligen av folkhälsomyndigheten CDC och gör det möjligt att snabbt avvisa migranter vid gränsen med hänvisning till smittskyddsbestämmelser. Trumpstyret uppges ha använt regeln vidlyftigt i mars i fjol, när coronaviruset började skena.

När demokraten Joe Biden flyttade in i Vita huset i januari var det med utfästelser om en mer mänsklig invandringspolitik. Men hans styre har fortsatt att använda Title 42 vid gränsen, även om man gjort undantag för ensamkommande barn.

ANNONS
Migranter fotograferade när de tar sig över gränsfloden Rio Grande mellan Mexiko och Texas i USA.
Migranter fotograferade när de tar sig över gränsfloden Rio Grande mellan Mexiko och Texas i USA. Bild: Fernando Llano/AP/TT
USA:s minister för inrikes säkerhet Alejandro Mayorkas.
USA:s minister för inrikes säkerhet Alejandro Mayorkas. Bild: J Scott Applewhite/AP/TT
En del av det migrantläger som vuxit upp nära bron över gränsfloden Rio Grande i Del Rio i USA-delstaten Texas.
En del av det migrantläger som vuxit upp nära bron över gränsfloden Rio Grande i Del Rio i USA-delstaten Texas. Bild: Julio Cortez/AP/TT

Fakta: Migranterna vid Rio Grande

Majoriteten av de migranter som samlats vid gränsövergången mellan den mexikanska staden Ciudad Acuña och Del Rio i Texas är haitier. I förra veckan uppskattades de vara 14 000 till antalet.

Många av haitierna kommer inte direkt från sitt hemland utan lämnade Haiti efter det stora jordskalvet där 2010. Därefter har de levt i olika latinamerikanska länder – men närt en dröm om en bättre framtid i USA. Under sommaren förvärrades situationen i deras fattiga hemland ytterligare, då president Jovenel Moïse mördades och ytterligare en kraftig jordbävning tog tusentals liv.

Att haitierna försöker ta sig norrut just nu beror främst på att rykten om att gränsen är öppen, osanna sådana, spridits mellan människor och på sociala medier, uppger gränspatrullchef Raul Ortiz för CNN.

USA har på olika sätt sökt få migranterna som korsar gränsfloden Rio Grande att vända om och avvisat dem som tagit sig in i landet. Hundratals människor har flugits till Port-au-Prince i Haiti. Några har släppts in i USA där deras fall ska prövas av invandringsdomstolar.

Texas guvernör Greg Abbott skyller den kaotiska situationen vid gränsen på president Joe Bidens styre. På onsdagen kallade han in nationalgardet och skapade en "stålbarriär" av tätt parkerade bilar gentemot migranterna.

Källor: CNN, The New York Times med flera.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS