Arkivbild på USA:s president Joe Biden.
Arkivbild på USA:s president Joe Biden. Bild: Alex Brandon

Biden till amerikaner i Ukraina: Lämna landet

”Amerikanska medborgare bör lämna omedelbart”, sade USA:s president Joe Biden i en intervju med NBC News på torsdagen. Landets utrikesdepartement har utfärdat ett liknande meddelande, och säger att man inte kommer kunna evakuera de som är kvar vid en eventuell rysk invasion av Ukraina.

ANNONS
|

I en intervju med nyhetskanalen NBC News på torsdagen uppmanade USA:s president Joe Biden alla amerikanska medborgare att lämna Ukraina så snart som möjligt.

– Amerikanska medborgare bör lämna omedelbart, sade Joe Biden och fortsatte.

– Det är inte så att vi har att göra med någon terrororganisation. Vi har att göra med en av de största arméerna i världen. Det är en väldigt annorlunda situation och saker kan gå galet snabbt.

Ryssland har placerat drygt 100 000 soldater längs gränsen till Ukraina. Dessutom pågår just nu en gemensam militärövning med Belarus, dit Nato beräknar att 30 000 ryska soldater har skickats.

ANNONS

Ingen möjlighet att evakuera

Biden sade även att Putin är ”smart nog” att inte utsätta amerikanska medborgare för fara, men på frågan om det fanns något som skulle förmå presidenten att sätta in amerikanska trupper i Ukraina svarade han nej.

– Det finns inte. Det innebär ett världskrig om amerikaner och Ryssland börjar skjuta på varandra, sade Biden till NBC News.

Vid sidan om Bidens uttalande meddelade det amerikanska utrikesdepartementet att USA ”inte kommer kunna evakuera medborgare” vid händelsen av ett ryskt, militärt angrepp ”var som helst i Ukraina.”

Intensiv diplomati

Trots Bidens oroväckande uppmaning lever diplomatin än. De senaste veckorna har statsbesöken mellan Ryssland och europeiska länder avlöst varann, däribland ett fem timmar långt möte mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Vladimir Putin.

Optimismen kvävdes dock något av att Storbritanniens utrikesminister Liz Truss mötte sin ryske jämlike Sergej Lavrov på torsdagen. Den förstnämnda anlände till Moskva med flera varningar i bagaget – den sistnämnda liknade samtalet med Truss som då ”döva pratar med blinda.”

– Jag är verkligen besviken. Det är som att döva pratar med blinda. Tyvärr har ingen velat lyssna på våra försök att förklara oss själva, sade Lavrov på en presskonferens efter mötet.

ANNONS

Fakta: Öppen konflikt sedan 2014

Relationerna mellan Ryssland och Ukraina har varit bottenfrusna i många år.

Länderna befinner sig i öppen konflikt sedan 2014, då Ryssland i strid med internationell rätt annekterade den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i Donbass i östra Ukraina. Områdena Donetsk och Luhansk styrs än i dag av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva.

Under 2021 mobiliserade Ryssland i olika vågor stridsfordon, artilleri och tiotusentals soldater till gränsområdet mot Ukraina. Strax före jul lade Kreml fram en kravlista som bland annat skulle innebära att USA och Nato måste dra sig tillbaka från samtliga länder som ingick i det tidigare östblocket, och samtidigt lova att varken Ukraina eller andra länder tillåts ansluta sig till den västliga militäralliansen. Västmakterna har avfärdat kraven som orimliga.

Omkring 14 000 människor har dödats i Ukrainakonflikten, däribland tusentals civila.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS