Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

USA:s nye president Joe Biden undertecknar presidentordrar i Ovala rummet.
USA:s nye president Joe Biden undertecknar presidentordrar i Ovala rummet. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Bidens planer för första tiden vid makten

Han har redan skrivit under en rad presidentordrar som bland annat återför USA till WHO och Parisavtalet. På fredag ringer han sitt första samtal till en utländsk ledare: Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Så här ser Joe Bidens första dagar vid makten ut.

– Med tanke på läget i landet får ingen tid spillas. Vi måste börja jobba med en gång, sade Biden från Ovala rummet på onsdagseftermiddagen, efter att ha satt sin namnteckning på 17 presidentordrar och liknande politiska beslut som river upp det som den nytillträdde presidenten ser som sin föregångares värsta avtryck.

Han beslutade bland annat att USA ska återinträda i Parisavtalet och Världshälsoorganisationen (WHO) samt upphävde ett inreseförbud mot människor från i huvudsak muslimska länder.

Stoppar gränsbarriär

Biden beordrade också ett stopp för finansieringen av byggandet av en gränsbarriär mot Mexiko, något som har tagits emot väl av grannlandets regering. Dessutom införs krav på att bära munskydd i federala myndighetsbyggnader och amerikaner i gemen uppmanas att täcka mun och näsa i hundra dagar.

De kommande dagarna landar fler dekret på skrivbordet i Ovala rummet för undertecknande. Med start på torsdagen kommer varje dag månaden ut att ha ett särskilt tema – först ut är covid-19, rapporterar CNN. Sex presidentordrar, däribland en översyn av försörjningskedjor, stöd till forskning och ett policydirektiv ska skrivas på.

På fredag ligger tyngdpunkten på "ekonomisk lättnad". Då lyfter Biden även luren för sitt första telefonsamtal med en utländsk kollega – och det är Kanadas premiärminister Justin Trudeau som får den äran.

Senaten vill säga sitt

En amerikansk president kan dock inte regera i fyra år enbart med hjälp av presidentordrar, eftersom USA:s politiska system är uppbyggt kring principen om maktdelning, där kongressen har den lagstiftande makten. Trots att Demokraterna har lyckats ta hem majoriteten i båda kamrarna kom redan på torsdagen en fingervisning om att Republikanerna i senaten ingalunda tänker godta den nya presidentens planer utan att få säga sitt.

– Det minsta jag begär är att president Biden gör vad Obamaregeringen vägrade göra och låter senaten överväga Parisavtalet i enlighet med grundlagen, säger senatorn Steve Daines till nyhetsbyrån Reuters.

Efter senatsvalet i delstaten Georgia, då Demokraterna tog hem en dubbelseger, har Demokraterna och Republikanerna 50 ledamöter var. Vicepresidenten Kamala Harris har utslagsröst om en omröstning faller ut jämnt.

Pontus Ahlkvist/TT

Rättigheten att utfärda presidentordrar ges presidenten i artikel två i konstitutionen och har utnyttjats av i princip alla från George Washington till Donald Trump och nu Joe Biden. Undantaget är William Henry Harrison som dog 1841 efter 32 dagar på posten.

Franklin Roosevelt utfärdade 1942 en order som ledde till interneringsläger för japaner och amerikanska medborgare med japanskt ursprung i USA under andra världskriget.

Harry Truman integrerade de väpnade styrkorna genom en verkställande order 1948.

Dwight Eisenhower utfärdade 1957 ett dekret om att sända soldater till Little Rock i Arkansas där det pågick protester mot att en grupp svarta studenter skulle få gå på en rassegregerad skola.

Både John F Kennedy och Lyndon Johnson använde dekret på 1960-talet för att få bort rasdiskriminering i samband med uthyrning av bostäder.

Ronald Reagan utfärdade 1984 en presidentorder för att stoppa att federala medel användes för att förespråka abort. Bill Clinton omvände detta när han tillträdde 1993.

Bill Clinton utfärdade en rad dekret för att tillåta amerikanska styrkor att strida på Balkan på 1990-talet.

Barack Obama beslutade 2012 om en presidentorder för att stoppa deporteringen av hundratusentals papperslösa invandrare som förts till USA som barn. Han höjde också minimilönen för federalt kontraktsanställda.

Källa: CBC News