En fransk man vars far tvingades strida för Nazityskland kräver tysk ersättning för sin föräldralöshet. På bilden marscherar tyska soldater på Champs-Élysées, Paris, i september 1944. Arkivbild.
En fransk man vars far tvingades strida för Nazityskland kräver tysk ersättning för sin föräldralöshet. På bilden marscherar tyska soldater på Champs-Élysées, Paris, i september 1944. Arkivbild. Bild: AP/TT

Blev föräldralös i kriget – kräver tyska pengar

ANNONS

Sonen till en fransk man som dödades i andra världskriget sedan han tvingats strida för Nazityskland kräver ersättning av den tyska staten.

Tyskar som blev föräldralösa i kriget har kompenserats ekonomiskt i hemlandet och den franske mannen anser sig i en stämningsansökan ha rätt till samma ersättning.

Hans far var en av 130 000 franska medborgare i Alsace-regionen som tvångsinkallades i den tyska armén.

-Tyskland vägrar kompensera oss på samma vis som föräldralösa tyskar och säger att vi inte är tyskar, säger mannen till AFP.

Gruppen ersattes med mindre engångssummor efter ett fransk-tyskt avtal 1981, men betraktas som franska veteraner och får därför ingen ersättning. Mannen säger att barn till tyska SS-frivilliga har fått väsentligt mycket mer pengar.

ANNONS

-Min far offrade sig själv och lämnade kvar min gravida mor. Han begravdes i en massgrav i Polen, som så många andra, och Tyskland har inte ens bett om ursäkt, säger han.

ANNONS