Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Boende i Tjernihiv fruktar att staden ska bli nästa Mariupol

Drygt 15 mil norr om Kiev ligger Tjernihiv, som sedan invasionens början har varit hårt belägrad av ryska trupper. Nu har tillgången till mat och vatten börjat sina, och invånarna räds att deras öde ska bli detsamma som i sydöstra Ukraina.
– I källaren om nätterna pratar alla om en sak: Huruvida Tjernihiv kommer bli nästa Mariupol, säger en boende till nyhetsbyrån AP.

Med rapporter om raket- och artilleribeskjutningar, brist på vatten och el och flera civila döda per dag börjar situationen i staden Tjernihiv allt mer likna den i Mariupol, som drabbats hårdast av den ryska invasionens framfart.

Genom en telefonintervju med nyhetsbyrån AP ger Ihar Kazmerchak, en 38-årig lingvist, nu en inblick i vad som kommit att bli Tjernihivbornas nya vardag.

– Maten börjar ta slut, och beskjutningen och bombandet avtar inte, säger han.

Enligt Kazmerchak spenderas nätterna i bombskydden, där han tillsammans med andra fruktar att hemstaden snart ska ödeläggas helt. Dagarna går ut på att köa för vatten, som levereras i lastbilar och ransoneras ut om 10 liter per person.

Staden omringad och avskuren

Stadens borgmästare Vladislav Atroshenko hävdar enligt AP att hundratals av stadens 280 000 invånare hittills har dött i kriget. Enligt han bombar Ryssland Tjernihiv urskillningslöst, och ”förstör medvetet civil infrastruktur” som skolor, förskolor, kyrkor och bostadshus.

Staden påstås vara omringad av ryska trupper och på onsdagen förstördes bron över floden Desna, som förbinder Tjernihiv med Kiev. Även en gångbro ska ha skadats, enligt AP, något som kraftigt påverkat försörjningslinjerna in i staden. Enligt Kazmerchak har situationen gått så långt att invånarna knappt ens orkar bry sig längre.

– Förstörda hus, bränder, lik på gatorna och enorma flygbomber som ligger odetonerade på gårdsplanen förvånar inte längre. Folk är helt enkelt trötta på att vara rädda och går inte ens ner i källarna mer, säger han till nyhetsbyrån.

Larm om svält i Mariupol

Även om situationen i Tjernihiv börjar bli katastrofal har Mariupol genomgående varit den hårdast ansatta staden sedan Rysslands invasion den 24 februari.

För drygt två veckor sedan bombades exempelvis en teater i staden, där uppemot 1 300 personer hade sökt skydd. Enligt The Guardian, som hänvisar till lokala vittnesmål givna till FN:s människorättsgrupp på plats, dog drygt 300 personer bara i den enskilda attacken.

Staden har dessutom varit utan rinnande el, vatten, värme och kommunikationsvägar i veckor. Mariupols kommunstyre har tidigare larmat om att invånarna som fortfarande är kvar har börjat lida av svält

– Vissa mödrar har ingen mjölk och de har ingen mat för barn. Vad ska de göra med sina spädbarn? Jag vet inte. Det finns ingen mat för barn alls i hela staden, säger Sergej Orlov, vice borgmästare, in en intervju med BBC. Han tillägger dessutom att 70 procent av stadens sjukhus har förstörts.

Enligt den ukrainska parlamentsledamoten Dmytro Gurin är detta en medveten strategi av Ryssland.

– Ryssarna öppnar inte humanitära korridorer, de låter inte biståndskonvojer åka in och vi ser tydligt nu att ryssarnas mål är att skapa en hunger i staden, för att stärka deras position i den diplomatiska processen, säger Gurin.