Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild. Bild: Eraldo Peres/AP/TT

Brasilien kan släppa på miljökrav

ANNONS

Underhuset i Brasiliens kongress har godkänt ett lagförslag som lättar på de krav som ställs i samband med bland annat infrastruktur-, gruv- och jordbruksprojekt.

Lagen har kritiserats hårt av klimataktivister, som anser att den kommer att leda till omfattande miljöförstöring i ett land som redan är föremål för hård internationell kritik för sin avverkning av regnskog i Amazonas.

Tiotals ickestatliga organisationer har skrivit ett protestbrev till OECD, som Brasilien vill gå med i, där de uttrycker sitt missnöje med förslaget, och landets miljöpolitik mer generellt. I måndags gick nio av landets tidigare miljöministrar ut i ett annat öppet brev, där de konstaterade att en översyn av nuvarande regler visserligen var nödvändig, men att den nu klubbade lagen skulle försämra statens möjligheter att främja hållbar utveckling genom licenstilldelning.

ANNONS

Lagförslaget går nu vidare till senaten.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS