Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Theresa May lämnar sin presskonferens efter EU-toppmötet i Bryssel.

Brexit skjuts upp i minst ett par veckor

EU och Storbritannien är redo att skjuta upp brexit med två veckor – eller två månader. Eller rent av ännu mer. Allt hänger på om landet säger ja eller nej till Theresa Mays utträdesavtal.

Efter närmare åtta timmars utdragna förhandlingar i Bryssel kom till sist besked om enighet från de 27 kvarstannande EU-ländernas stats- och regeringschefer.

Om det brittiska parlamentet nästa vecka godkänner Theresa Mays utträdesavtal kommer Storbritannien att lämna EU den 22 maj.

Men blir det ett nej beror fortsättningen på vad britterna väljer att göra. Före den 12 april måste de ha bestämt sig.

Risk för krasch uppskjuten

- Om inte parlamentet nästa vecka godkänner avtalet kommer artikel 50-processen att utsträckas till den 12 april, då vi antingen lämnar eller lägger fram en alternativ plan, säger premiärminister Theresa May i Bryssel.

- Vad beslutet i dag understryker är vikten av att parlamentet nästa vecka godkänner utträdesavtalet så att vi kan lämna EU på ett ordnat sätt. Jag kommer i morgon att återvända till London för att arbeta för ett godkännande.

Risken för att Storbritannien kraschar ut ur EU den 29 mars är undanröjd. Datumet har nu ersatts med den 12 april.

- Den brittiska regeringen har fortfarande valet mellan en uppgörelse, ett avtalslöst utträde, en lång förlängning eller att dra tillbaka sin utträdesansökan, konstaterar EU:s permanente ordförande Donald Tusk.

Inget extra toppmöte

Uppgörelsen gör också att EU-ledarna slipper infinna sig för ett akut extratoppmöte redan nästa vecka, vilket många annars befarat.

Från EU:s sida hoppas man fortfarande på ett brittiskt ja till det framförhandlade utträdesavtalet.

- Vi hoppas att utträdesavtalet ska accepteras av underhuset, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Statsminister Stefan Löfven (S) är nöjd med lösningen, utifrån hur situationen blivit.

- Jag är också frustrerad, och det är säkert många hemma i Sverige och i andra medlemsländer som tycker att det här borde ha klarats av för länge sedan, men det är komplexa frågor, säger han.

Drivkraften bland EU-ledarna har varit att undvika att Storbritannien lämnar utan avtal.

- Det kommer att ställa till stora problem för företagen, och därmed vår export. Det är stora ekonomiska värden på spel. Det handlar om mediciner, flygtillstånd, en mängd olika frågor som måste lösas, säger Löfven.

- Men vi kan inte utesluta att det kan bli ett oordnat utträde, lägger han till.

EU-valet viktig faktor

Theresa May kom annars till mötet med planen att säkra en förlängning fram till den 30 juni. Men det kunde EU-ledarna inte gå med på av hänsyn till det kommande EU-valet i maj. Om Storbritannien då fortfarande är kvar anser många att även britterna måste få välja ledamöter – något som även kan komma att krävas rent juridiskt, enligt EU:s regler.

- Vi kan inte försätta oss i en situation som gör att Europaparlamentet inte fungerar och har laglig legitimitet. Det kan vi aldrig riskera. Det talar för den 22 maj, sade statsminister Stefan Löfven (S) före mötet.

TT: När tror du att britterna lämnar?

- Det törs jag inte spekulera i. Det har jag lärt mig under den här resan.