Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brexitanhängare utanför det brittiska parlamentet där underhuset på fredagen ånyo gav premiärminister Theresa May en svidande förlust.

Brexitexpert: Måndag kan bli avgörande

Förhandlingar i helgen om en mjukare brexitmodell inför måndagens nya omgång av vägledande omröstningar i det brittiska underhuset. Så lyder expertens stalltips efter ännu ett nederlag för Theresa May.

Förlusten för Storbritanniens premiärminister och hennes regering blev klart större – 58 rösters marginal – än vad som spekulerats om i förväg, konstaterar Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap och expert på brittisk politik.

- Det är ett väldigt tydligt resultat.

TT: Vad det betyder det här nederlaget för Mays politiska framtid?

- Högst osäkert.

TT: Vem äger processen nu i Storbritannien?

- Inte regeringen i alla fall.

Norskt exempel

I veckan debatterade underhuset vägledande alternativa brexitplaner, vilket sågs som ett nederlag för May. Men samtliga åtta förslag röstades ned.

På måndag väntar en andra runda av sådana omröstningar. Då kan parlamentsledamöter komma med nya förslag eller modifierade sådana som redan fått nej.

En lösning som redan varit uppe kallas "Norge plus", vilket syftar på ett avtal som liknar det Norge har med medlemskap i EU:s inre marknad samt tullunion med EU.

- Det finns förhandlingar mellan förespråkare för de olika modellerna om att kombinera vissa förslag i ett mer enat förslag till parlamentarikerna. Det är inte helt otänkbart att de kommer att lyckas göra det tillräckligt mycket för att locka Labourledamöter och tillräckligt många konservativa och parlamentariker från andra partier för att skapa en majoritet.

Hela paketet

Nicholas Aylott bedömer det som sannolikt att helgen kommer att vikas åt sådana förhandlingar, som skulle kunna – osäkerheten om hur det brittiska utbrytningsförsöket från EU kommer att landa är fortfarande mycket stor – leda till ett mer mjukt brexitpaket inklusive den politiska deklaration, som inte låg på underhusets bord vid fredagens omröstning.

- Skulle det lyckas blir det brexit den 22 maj trots allt, säger Nicholas Aylott.

- Omröstningarna på måndag kan bli avgörande.