Statsminister Stefan Löfven (S) i EU-nämnden. Arkivbild
Statsminister Stefan Löfven (S) i EU-nämnden. Arkivbild

Brexitkris överskuggar EU-toppmöte

Den brittiska Brexitkrisen kommer att överskugga EU-toppmötet. Oron för ett avtalslöst brittiskt utträde i vår ökar.

ANNONS
|

I inbjudan till toppmötet i Bryssel påpekar mötets ordförande Donald Tusk den allvarliga situationen i Storbritannien. EU-ledarna kommer därför på torsdagen att bland annat diskutera förberedelserna för ett avtalslöst brittiskt utträde.

Tusk konstaterar i inbjudan att "tiden rinner ut" för att få avtalet på plats.

Den brittiska regeringen sköt i måndags upp en omröstning i det brittiska parlamentet om avtalsförslaget, som förväntades bli nedröstat.

- Risken för ett oordnat utträde är inte över, sade statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens EU-nämnd.

ANNONS

"Det komplicerar"

På onsdagskvällen ska den brittiska premiärministern Theresa Mays partikamrater i underhuset hålla en omröstning om hennes framtid som ledare för Konservativa partiet.

- Det är klart att det komplicerar hela situationen, sade Löfven.

Han påpekade att utträdesavtalet bygger på en överenskommelse mellan EU och den brittiska regeringen. Om den brittiska regeringen faller så ökar oklarheten ytterligare. Löfven underströk att allt handlar om vad britterna vill.

Under tiden det är oklart är det, enligt honom, viktigt att förbereda sig för ett oordnat brittiskt utträde.

Den brittiska premiärministern Theresa May är tänkt att komma till Bryssel på torsdagen. Hon kommer då att söka hjälp från EU för att lugna utträdesavtalets kritiker i det brittiska parlamentet.

Inte aktuellt

Det är inte aktuellt att omförhandla avtalet, däremot kan EU-ledarna komma att utfärda en deklaration om hur det ska tolkas.

- Jag ser från svensk sida inga problem med det, sade Löfven.

ANNONS

Den brittiska kritiken handlar främst om den så kallad nödlösningen i utträdesavtalet. Nödlösningen ska förhindra att en hård gräns återuppstår mellan Nordirland och Irland i fall EU och Storbritannien inte kan enas om sin framtida relation. Den innebär att Storbritannien ska vara kvar i en tullunion med EU. Utträdesavtalets kritiker är oroade för att det blir en permanent lösning.

Även migrationsfrågor ska diskuteras på toppmötet. Det handlar om hur EU ska gå vidare med förslagen till ett nytt gemensamt asylsystem.

- Jag förväntar mig inte att några steg framåt tas på detta toppmöte, sade Löfven.

Ryska sanktioner

En idé är att EU bara ska gå vidare med de lagförslag som man är överens om och lämna framförallt förslaget om att fördela asylsökande mellan EU-länderna vid en flyktingkris åt sidan.

- Vi utesluter inte det, men man får vara försiktig så man inte bjuder på för mycket, sade Löfven.

ANNONS

Sverige är ett av de länder som hårdast driver att EU ska införa en omfördelningsmekanism.

EU-ledarna kommer också att ta upp Rysslands agerande mot Ukrainska fartyg i Azovska sjön.

Löfven ser risker med att lyfta frågan om nya EU-sanktioner mot Ryssland. Han uppgav i EU-nämnden att det finns EU-länder som vill avsluta de som redan finns.

- Just nu är det bäst att behålla enigheten och behålla dagens sanktioner. Det kan vara väl så riskabelt att ge sig på nya sanktioner, sade Löfven.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om kvällens omröstning om Theresa May.

TT

ANNONS