Bristande kunskap bakom norsk Libyeninsats

Norge saknade djupare kunskap om situationen i Libyen när landet beslutade att delta med bombflyg i den konflikt som ledde till störtandet av Muammar Gaddafi. Det är en av slutsatserna i en granskning av krigsdeltagandet.

ANNONS
|

"Utskottets granskning av beslutsunderlaget visar att norska myndigheter i liten grad hade en egen, självständig förståelse av situationen i Libyen innan det slutliga beslutet fattades den 23 mars 2011", skriver kommittén i sin rapport, enligt NTB.

Inga skriftliga bevis har hittats på att regeringen värderade vilken typ av konflikt Norge skulle bli indraget i, och huruvida det handlade om ett beslut att gå i krig. Däremot var man "uppenbart" medveten om att andra allierade hade som mål att uppnå regimförändring i Libyen – vilket, att döma av tillgängliga dokument, inte problematiserades i tillräcklig utsträckning, enligt rapporten.

Dessutom blev kostnaderna för insatsen långt högre än vad man räknat med. Kommittén, som letts av den tidigare utrikesministern och Høyre-ledaren Jan Petersen, drar dock slutsatsen att insatsen haft folkrättslig täckning då den bedömts som nödvändig för att skydda civila, skriver NTB.

ANNONS

Kommittén föreslår att det i grundlagen tydligare bör fastslås vilka internationella insatser som norska styrkor kan tänkas delta i, och i vilka fall parlamentet bör blandas in i beslutsprocessen.

Libyen har härjats av kaos sedan diktatorn Muammar Gaddafis styre störtades i oktober 2011 i ett uppror som fick omfattande stöd från en rad Nato-länder.

Även Sverige deltog med spaningsflyg samt en enhet för psykologisk krigsföring.

TT

Fakta: Libyen-kriget 2011

Efter det att "arabiska våren" nått Libyen, i form av stora protester mot den hårdföra Gaddafi-regimen, utbröt tidigt 2011 inbördeskrig. Arabförbundet föreslog en flygförbudszon och en sjöblockad mot landet, vilket FN:s säkerhetsråd beslutade om i mitten av mars.

Den internationella militärinsatsen kallades Unified Protector och leddes av Nato, i praktiken Frankrike och Storbritannien. Efter förfrågan från Nato beslöt Sverige i slutet av mars att bidra med Gripenplan. Dessa skulle dock endast övervaka, och fick bara använda sina vapen i självförsvar.

Operationen avslutades både för svensk och internationell del i oktober 2011, sedan diktatorn Muammar Gaddafi jagats på flykt och Libyen av rebelledare förklarats befriat.

Sedan dess har krig dock utbrutit igen, och Libyen befinner sig numera i kaos.

ANNONS