Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nigel Farage har anledning att glädjas.

Britterna klyvs av brexit

Klyftan mellan förespråkare av och motståndare till brexit fortsätter att skära Storbritannien itu. Samtidigt som Brexitpartiet blir EU-parlamentets största enskilda parti gör de brittiska EU-vännerna ett rekordval. Theresa May suckar tungt.

En helnöjd Nigel Farage tog som väntat en storseger i det brittiska EU-valet.

- Historia har skrivits. Det här är bara början, deklarerade han enligt nyhetsbyrån AFP sedan nybildade Brexitpartiet tagit hand om 29 av landets 73 mandat i EU-parlamentet.

Det är fem fler än vad Farage säkrade som partiledare för Ukip i förra EU-valet och ett närmast sensationellt resultat för ett parti som bildades för bara ett halvår sedan.

Farage vill nu vara med och påverka Storbritanniens diskussioner med EU om vägen ut ur unionen. Och han och partiet siktar redan på ett första mandat även i det inhemska parlamentet när en ny ledamot ska väljas för engelska Peterborough i ett fyllnadsval den 6 juni.

Starka EU-vänner

Det var dock inte bara brexitörerna som gick fram i det brittiska valet. Även EU-anhängarna gjorde ett rekordval. Liberaldemokraterna studsade upp från 1 till 16 mandat. Gröna partiet går från 3 till 7 och skotska nationalistpartiet SNP från 2 till 3. Lägger man till mandatet för walesiska Plaid Cymru och att två av tre nordirländska ledamöter står på "remain"-sidan blir slutresultatet i princip dött lopp mellan de uttalade motståndarna och anhängarna när det gäller EU.

I mitten funderar samtidigt de traditionella storheterna Konservativa partiet och Labour över vilken fot de ska stå på. Båda gjorde rekordsvaga EU-val med endast 4 respektive 10 mandat.

De konservativa landar procentmässigt på bara knappt 9 procent – det sämsta man gjort sedan 1830-talet, enligt BBC.

Boris trycker på

Den snart avgående premiärministern Theresa May kallade valkvällen för en "väldig besvikelse".

- Det visar vikten av att hitta en brexituppgörelse och jag hoppas djupt att de här resultaten får parlamentet att fokusera, sade May enligt tidningen The Guardian.

Förre utrikesministern Boris Johnson – favorittippad till att efterträda May – försöker hålla modet uppe och lova något till båda sidor. Johnson har det senaste halvåret tryckt hårt på att regeringen måste försöka pressa EU till ett bättre utträdesavtal.

"Vi kan och måste leverera. Ingen vettig person skulle enbart satsa på ett avtalslöst utträde. Ingen ansvarsfull person skulle ta bort ett avtalslöst utträde från förhandlingsbordet", skriver han i en krönika i tidningen The Daily Telegraph.

Två gånger Phillips

Det brittiska resultatet gör att Brexitpartiet blir största enskilda parti i EU-parlamentet, snäppet före bland andra italienska Lega och tyska CDU. En av ledamöterna blir Annunziata Rees-Mogg, vars bror Jacob är en av Konservativa partiets främsta brexitörer i det brittiska parlamentet.

Till EU åker för övrigt också två stycken Alexandra Phillips – en från Brexitpartiet och en från De gröna. Båda kandiderade i samma valkrets, Sydvästra England.