Ett chip som sätts in i noshörningens horn ska underlätta för miljövårdare som försöker skydda dem. Arkivbild.
Ett chip som sätts in i noshörningens horn ska underlätta för miljövårdare som försöker skydda dem. Arkivbild.

Chip i horn ska rädda noshörningar

Ett litet chip i hornet varnar när noshörningen rör sig på farlig mark. Den nya tekniken ger hopp om att kunna skydda de utrotningshotade djuren från faror.

ANNONS
|

Tjuvjakt och urbanisering har lett till att antalet noshörningar i världen minskat drastiskt. Flera djurrättsorganisationer har därför vänt sig till ny teknik som drönare och elektroniska armband för att skydda djuren.

En av de senaste teknikerna är att placera ett litet chip i hornen, med sensorer som känner av noshörningens exakta position.

- Nu kan miljövårdare observera på avstånd, ta färre risker och förutse potentiella faror för djuren, säger Marion Moreau, chef för det franska teknikföretaget som utvecklat chipet.

ANNONS

Sensorerna varnar miljövårdare när djuren närmar sig ett extra farligt område som tidigare varit föremål för tjuvjakt. Sensorn är bara aktiv när den sänder data, vilket försvårar för tjuvjägare som försöker avlyssna chipen för att hitta djuren, berättar Moreau.

Noshörningar har funnits i 60 miljoner år. Tidigare fanns 30 arter men i dag återstår bara fem – som alla är hotade. Två av dem lever i Afrika och tre i Asien. Totalt finns ungefär 29000 noshörningar i världen.

TT-Reuters

Fakta: Noshörningar

Det finns fem olika arter noshörningar, två i Afrika och tre i södra och sydöstra Asien.

De afrikanska är de största och allra störst är trubbnoshörning, även kallad vit noshörning (fast den inte är vit). Vikt upp mot tre ton. Den nordliga underarten anses vara utdöd i det vilda.

Spetsnoshörningen kallas ibland svart noshörning. Lever främst i Sydafrika och Namibia.

Javanoshörningen är akut hotad. 57 djur finns kvar i Ujung Kulon på ön Java i Indonesien.

Sumatranoshörningen är också akut hotad, med högst 100 individer kvar.

Indisk noshörning lever söder om Himalaya, i Indien och Nepal. Arten klassas som sårbar.

Källa: Världsnaturfonden

ANNONS