Cohen erkänner lögner om rysskontakter

USA:s president Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen har erkänt att han ljugit för kongressen. Cohen figurerar i Rysslandsutredningen och har ingått ett avtal med särskilde åklagaren Robert Mueller. Lögnerna ska bland annat ha handlat om byggprojekt i Ryssland. Trump tillbakavisar uppgifterna.

ANNONS
|

Cohen medgav vid en domstolsförhandling på torsdagen att han förra året ljög under en utfrågning vid kongressen gällande sina kontakter med Ryssland under presidentvalskampanjen 2016. Enligt Cohen ljög han bland annat inför senatens underrättelseutskott om planer på att det skulle byggas en motsvarighet till skyskrapan Trump Tower i Moskva, skriver nyhetsbyrån AP på sin hemsida.

Presidenten avfärdar

Trump förnekar de nya uppgifterna från Cohen och säger att han inte hade några byggprojekt av den typen i Moskva vid den aktuella tidpunkten, säger Trump till reportrar vid Vita Huset. Enligt presidenten handlar Cohens agerande i stället om att han vill få ett lindrigare straff. Cohen hävdar att Trump varit involverad i projektet fram till juni 2016.

ANNONS

Bröt lojaiteten

För ett år sedan påstod Michael Cohen att han var redo att ta en kula för presidenten. Men i augusti upphörde den lojaliteten, när Cohen i en uppgörelse med federala åklagare talade om "en kandidat till ett federalt ämbete" som instruerat honom att göra utbetalningar till den före detta porraktrisen Stephanie Clifford (även känd som Stormy Daniels) och ytterligare en kvinna. Cohens advokat fastslog att syftningen på "ett federalt ämbete" gällde Donald Trumps presidentvalskampanj.

Cohen började samarbeta med rättsväsendet sedan han blivit föremål för flera brottsutredningar och erkände sig skyldig till skattebrott och brott mot de amerikanska kampanjfinansieringslagarna.

TT

Fakta: Michael Cohen-fallet

Michael Cohen var tidigare president Donald Trumps personliga advokat och nära medarbetare. Han har arbetat för Trumps bolag Trump Organization i över tio år.

För ett år sedan påstod Michael Cohen att han var redo att "ta en kula för presidenten". Men i augusti upphörde den lojaliteten i och med en uppgörelse med federala åklagare.

Advokaten erkände bland annat att Trump under valkampanjen 2016 ska ha beordrat Cohen att betala två kvinnor som hotade med att gå ut i offentligheten med sina påstådda relationer med den republikanske presidentkandidaten.

Cohen betalade ut 130000 respektive 150000 dollar till de två kvinnorna.

I våras gjorde FBI en räd mot Cohens kontor på uppdrag av den särskilde åklagaren Robert Mueller som utreder rysk påverkan på valrörelsen 2016. Mycket material beslagtogs vilket ledde till åtal. Vid rättegången i augusti fälldes Cohen även för en rad ekonomiska brott. Han riskerar flera års fängelse, domen väntas den 12 december.

ANNONS