Människor i Colombias huvudstad Bogotá protesterar mot det dödliga våldet i landet. Arkivbild.
Människor i Colombias huvudstad Bogotá protesterar mot det dödliga våldet i landet. Arkivbild. Bild: Ivan Valencia/AP/TT

Colombia: 145 rättighetsaktivister döda 2021

I Colombia dödades sammanlagt 145 demokrati- och rättighetsförsvarare förra året, enligt en rapport från människorättsjuristen och ombudsmannen Carlos Camargos kansli.

ANNONS

Rapporten presenterades på måndagen och det stora antalet döda till trots är dödssiffran något lägre än året innan då 182 mord mot människor i samma grupp registrerades.

Av dem som mördades 2021 kom 31 människor från landets ursprungsbefolkning, 16 var företrädare för jordbruks- och lantarbetare och sju var fackligt aktiva personer.

"Vi fördömer dessa handlingar som främst brottsliga väpnade grupper ligger bakom", står det i ett uttalande från Carlos Camargos kansli.

Förövarna namnges dock inte i uttalandet.

Officiellt råder fred i Colombia efter att Farc-gerillan och landets regering undertecknade ett fredsavtal 2016. Konflikten hade då pågått sedan 1964.

Men våldet har fortsatt prägla landet och de senaste månaderna har det blossat upp kraftigt – mycket på grund av strider om landområden mellan tidigare Farc-medlemmar, vänstergerillan ELN, olika paramilitära grupperingar och knarkkarteller.

ANNONS

Colombia räknas, enligt miljö- och människorättsorganisationen Global Witness, som ett av världens farligaste länder att verka i för miljöaktivister, 65 människor ur den gruppen mördades 2020.

Colombias president Iván Duques anklagar i första hand knarkhandlare för att ligga bakom morden. Det sydamerikanska landet räknas som världens största producent av kokain

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS