Corbyn vill ha ny tullunion efter brexit

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn vill att Storbritannien förhandlar om en ny tullunion med EU efter brexit. Men en sådan lösning utesluts av premiärminister Theresa May, som siktar på ett färdigt avtalsförlag om EU-skilsmässan till oktober.

ANNONS
|

- Vi vill ha friheten att underteckna våra egna handelsavtal och att nå ut i världen, säger Theresa Mays talesperson som tillägger att Storbritannien skulle söka antingen ett nytt "tullpartnerskap" eller ett "mycket strömlinjeformat tullarrangemang" med EU.

Labourledaren Jeremy Corbyn varnar för att frihandelsavtal med Kina eller USA inte kan kompensera för förlusten av handel med EU.

- Brexit är vad vi gör av det, tillsammans, säger han vid ett framträdande i Coventry.

ANNONS

Jämnt läge

Läget är jämnt mellan de brittiska partierna angående detaljerna i brexit. Mays läger har majoritet i parlamentet, men enligt medier kan flera konservativa tänkas revoltera samtidigt som det finns Labourpolitiker som väntas rösta med regeringen.

I opinionsunderökningar leder Laboursidan med knapp marginal, men de är liksom de konservativa djupt splittrade om EU-utträdet. Och ingen har lust med en ytterligare folkomröstning om medlemskapet i unionen.

"Släpp ideologiska fantasier"

I ett försök att vinna konservativt stöd sade Corbyn på måndagen att Labour inte ska stödja något avtal som kan skada jobb, rättigheter eller levnadsstandard.

- Jag uppmanar alla parlamentsmedlemmar att vara beredda att sätta folkets intressen framför de ideologiska fantasierna, sade han.

Medan Storbritanniens politiker diskuterar vilken typ av brexit de vill ha, har EU:s ledare varnat för att tiden löper ut och att man behöver mer än vaga uttalanden från Storbritannien för att få till en ordentlig överenskommelse till oktober.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Storbritanniens väg ut ur EU

Sedan Storbritannien 2016 folkomröstade om utträde ur EU och under fjolåret formellt meddelade sin avsikt att lämna unionen från den 29 mars 2019 har utträdesförhandlingar med EU pågått sedan i somras.

Förhoppningen är att ett avtal ska vara klart till oktober i år, för att kunna godkännas av respektive parlament i lagom tid till det formella brittiska utträdesdatumet.

Därefter planeras en drygt 1,5 år lång övergångsperiod fram till den 31 december 2020. Datumet är valt med hänsyn till att EU:s nästa långtidsbudget träder i kraft från den 1 januari 2021.

ANNONS