Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Coronasmitta bland vilda djur – landet stänger reservat

Efter flera coronautbrott bland vilda djur har Indien beslutat att stänga landets alla tigerreservat för turister, skriver CNN.
Samtidigt har ett nytt dystert coronarekord slagits i landet.

För att hindra att tigrar och andra vilda djur smittas kommer alla tigerreservat i landet stänga för turister.

Beskedet kommer efter att en lejonhona avlidit efter att smittats av coronaviruset. Det är dock oklart om viruset var den direkta dödsorsaken. Även på andra platser i landet har vilda djur konstaterats smittade.

”Att djurparksdjur smittas med covid-19 visar än en gång den höga sannolikheten att viruset sprider sig från smittade människor till vilda djur i fångenskap. Samma kan också ske med tigrar”, står det i beslutet som fattats av National Tiger Conservation Authority, en statlig myndighet som arbetar med att bevara den utrotningshotade tigerarten.

Nytt dystert coronarekord i landet

Tigern är en utrotningshotad art med en population på 4 000, enligt Världsnaturfonden. Många av dem lever i reservat i Indien, och dess population har genom idogt arbete ökat något de senaste året.

Indien befinner sig sedan april i en svår coronavåg och på torsdagen slogs nytt dygnsrekord med 6 148 döda, efter att delstaten Bihar rapporterat in tidigare ej inräknade döda som avlidit i hemmet eller på privata sjukhus, rapporterar Al Jazeera.

Enligt landets hälsodepartement har Indien drygt 29 miljoner smittade och 360 000 dödsfall hittills i covid-19. Samtidigt är bara 3,3 procent av landets befolkning på nära 1,4 miljarder människor fullvaccinerad, enligt Johns Hopkinsuniversitetet.