Fransyskan Anna Hoarea, på besök i Orlando, hajar till när hon får veta att terroristen Omar Mateen också rekade på turistattraktionen Disneyworld innan han sköt 49 människor på gayklubben Pulse.
Fransyskan Anna Hoarea, på besök i Orlando, hajar till när hon får veta att terroristen Omar Mateen också rekade på turistattraktionen Disneyworld innan han sköt 49 människor på gayklubben Pulse.

Dåd på gayklubb skrämmer turister

Terrordådet på gayklubben Pulse i Orlando träffade i hjärtat av Floridas besöksnäring. Massakern väntas skrämma bort turister, åtminstone på kort sikt.

ANNONS
|

Lauren Callaghan från Skottland, som TT:s utsända träffar i Universal Studios jättelika nöjespark i Orlando, har själv varit på Pulse flera gånger innan 29-årige Omar Mateen slog till tidigt i måndags och sköt ihjäl 49 gäster och anställda i den dödligaste masskjutningen i USA:s historia.

- Det påverkar, människor blir mer rädda för att resa till vissa destinationer på grund av attentat. Men det är inget nytt, vi har alltid haft terrorism, säger hon.

ANNONS

Stjärna sköts ihjäl

Experter tror att effekterna av masskjutningen kommer att märkas, åtminstone på kort sikt. Mordet på 22-åriga The Voice-stjärnan Christina Grimmie, som sköts ihjäl i Orlando dagen före massakern på Pulse, och tragedin med en tvåårig pojke som nyligen dödades av en alligator nära Disneyworld, påverkar också.

- Vi väntar en nedgång i antalet turister som kommer hit, i synnerhet utländska turister, säger Abraham Pizam, dekanus för turismforskningen på University of Central Florida, till nyhetsbyrån AFP.

Skärpt säkerhet

Både Universal Studios park och Disneyworld har skärpt säkerheten efter dådet. Metalldetektorer installerades redan i december, efter terrordådet i San Bernardino i Kalifornien. Det innebär att den vanligtvis beväpnade Floridabon Dave har fått lämna sitt vapen hemma.

- Jag känner mig säkrare när jag bär vapen, absolut. Jag gör vad som krävs för att försvara min familj. Men jag känner mig inte rädd i dag, säger han till TT:s utsända.

ANNONS

Uppgifterna om att Omar Mateen också rekade vid Disneyworld får fransyskan Anne Hoarea att haja till.

- Men vi har också haft attacker i Frankrike. Jag reser mycket och tror inte att jag förändrat mitt beteende. Förändrar du ditt liv så vinner de. Jag väljer att lita på dem som ska skydda oss, säger hon till TT:s utsända i Universal Studios-parken.

Fakta: Besöksnäringen i Orlando

Orlando besöks årligen av i snitt omkring 65 miljoner människor. Välkända attraktioner som Disneyworld, Seaworld och Universal Studios nöjespark lockar många turister från när och fjärran. I området, med cirka 2,3 miljoner boende, finns sammanlagt tolv nöjesparker.

Omkring 100000 människor arbetar inom besöksnäringen i Orlandoområdet, som beräknas ge intäkter på sammanlagt 11-12 miljarder dollar (92-101 miljarder kronor).

Källa: AFP

ANNONS